Fábry Kornél püspök celebrált szentmisét Pozsonyban Szent Erzsébet ünnepe alkalmából

Külhoni – 2023. november 21., kedd | 10:27

Immár hagyomány, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe alkalmából Pozsonyban a Lechner Ödön által tervezett, Erzsébet tiszteletére szentelt szecessziós Kék templomban gyűlnek össze magyar szentmisére a helyi és a környékről vagy távolabbról érkező hívek. Molnár Tamás pozsonyi magyar lelkipásztor november 18-án 10. alkalommal szervezte meg az ünnepet, Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek áldásával.

A liturgia elején a pozsonyi Szent Erzsébet-plébániatemplom plébánosa, Marián Kráľ esperes üdvözölte a vendégeket, köztük a szeptemberben püspökké szentelt Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspököt, aki a szentmise főcelebránsa és szónoka volt. A plébános örömét fejezve ki, hogy e szép hagyományt évről évre méltóságteljes ünnepléssel folytatja a helyi magyar közösség.

Fábry Kornél püspök homíliájában az irgalmas segítségnyújtás fontosságáról szólt, példaképül állítva a Pozsonyhoz is kapcsolódó Árpád-házi szentet, aki minta a mai ember számára is.

Jelenleg is sok ember szorul segítségre, embertársi támogatásra. Fontos azonban a megkülönböztetés, a valódi szegénység felismerése, hiszen nem mindenki szegény, aki annak látszik, és fordítva. Ezért a testi-lelki irgalmasság cselekedeteit bölcsen kell gyakorolni – emelte ki az esztergom-budapesti segédpüspök.

A helyi magyar közösség lelkipásztora, Molnár Tamás a szentmise végén köszönetét fejezte ki minden együtt imádkozó testvérnek. Külön köszönetet mondott Fábry Kornél püspöknek, aki a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület elején, a rendezvény főtitkáraként már járt Pozsonyban lelkesíteni a híveket, tavaly pedig a Szent István-napi magyar szentmise főcelebránsaként a székesegyházban, vagyis az egykori koronázódómban tartott hálaadó szentmisét az eucharisztikus kongresszusért és annak lelki gyümölcseiért. A pozsonyi magyar lelkipásztor örömét fejezte ki, hogy már mint püspököt láthatták vendégül Fábry Kornélt; felelősségteljes szolgálatához sok kegyelmet kívánt, és a közösség további imáiról biztosította.

Molnár Tamás megemlítette, hogy a pozsonyi magyarok lelkipásztoraként immár tizedik éve a szervezője ennek az ünnepnek, amelyet a covidjárvány idején sem kellett elhalasztani. Évtizedes szervezői munkája megkoronázásának nevezte, hogy idén magyar püspök celebrálhatta a hagyományos Erzsébet-napi magyar szentmisét a pozsonyi Kék templomban.

A szentmisén – szintén a hagyományt folytatva – ismét a gútori templomi énekkar teljesített zenei szolgálatot, Pogány Lajos orgonistával és Farkas Gábor kántorral az élen. Felcsendült az Úrral való egység imája, amelyet épp a szentmise főcelebránsa zenésített meg.

A püspöki záróáldás után a pápai és a magyar himnusz hangzott el.

A templom előtti téren a helyi hívek vendégszeretetének köszönhetően agapé várta az ünnepen részt vevőket.

Forrás: Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség, Kirschhofer Bernadette

Fotó: Süle Ágnes Katalin / Človek a Viera

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria