A FARC korlátozza a miséket Kolumbiában

Kitekintő – 2013. november 29., péntek | 13:39

A Kolumbia dél-nyugati részén fekvő Putumayo megyében a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, FARC) gerillái kizárólag szombaton és vasárnap engedélyezik a templomok nyitva tartását és misék celebrálását – jelentette a Fides vatikáni hírügynökség.

„A miséket először egész hétre betiltották – mondta el Luis Alberto Parra Mora, Mocoa és Sibundoy püspöke –, de aztán Puerto Guzmán és Puerto Asís lakóinak kérésére a marxista gerillaszervezet végül is a hétvégekre engedélyezte a miséket. Jelenleg is tárgyalásokat folytatunk a fegyveresekkel, mert ahhoz ugyan hozzájárultak, hogy ebben a két városban misézzünk, de a falvakba továbbra sem mehetünk, és ott a templomokat a hét mindennapján zárva kell tartani.”

„Aggodalommal figyeljük papjaink és püspökeink biztonságának gyengülését, akiktől megvonták azt a jogot, hogy szabadon hirdethessék Isten Igéjét” – nyilatkozta a Fides ügynökségnek P. Pedro Mercado, a kolumbiai püspöki konferencia helyettes titkára.

Annak ellenére, hogy a FARC és Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kormánya 2012 óta béketárgyalásokat folytat, a fegyveres konfliktus töretlenül dúl az országban. Putumayo megyéből a közelmúltban hat, a gerillacsoport által megfenyegetett papot is biztonságosabb övezetbe kellett menekíteni – adta hírül a La Croix.

Magyar Kurír
(já)

Kapcsolódó írásunkat itt olvashatják.