Fegyverrel támadtak otthonában a fiatal dél-szudáni püspökre

Kitekintő – 2021. április 26., hétfő | 17:06

Alig két hónappal a kinevezése után, április 26-án, vasárnapról hétfőre virradó éjjel két egyelőre ismeretlen, felfegyverzett támadó betört Christian Carlassare újonnan kinevezett rumbeki püspök, komboniánus szerzetes otthonába, és mindkét lábát meglőtték. Állapota stabil, de sok vért vesztett, ezért Nairobiba szállítják.

Néhány napja írtuk meg, hogy a 43 esztendős, vicenzai származású Christian Carlassare lett a dél-szudáni rumbeki egyházmegye új püspöke. Április 16-án a dinka (az ország egyik legnagyobb etnikuma – a szerk.) többségű rumbeki egyházmegye hívei nagy örömmel fogadták új püspöküket, akit március 8-án neveztek ki az egyházmegye élére. Jelenleg ő a világ legfiatalabb püspöke.

A támadásról az olaszországi komboniánus szerzetesek lapja, a Nigrizia adott hírt. Christian atya túl van az életveszélyen, a Medici con l’Africa CUAMM (Orvosok Afrikáért) olasz alapítású civil szervezet orvosai a rumbeki kórházban ápolják. Mivel sok vért veszített, előbb Dél-Szudán fővárosába, Jubába, majd Nairobi kórházába szállítják, ahol vérátömlesztést kap.

Ugyancsak a Nigrizia tette később közzé, hogy (magát megnevezni nem kívánó) helyi forrásuk szerint a merénylet valószínűleg megfélemlítés volt a dinka etnikum azon tagjai részéről, akik nem akarták, hogy az egyházmegyét külföldről érkező püspök irányítsa, és meg akarják akadályozni, hogy Carlassarét május 23-án, pünkösdkor püspökké szenteljék. Elmondták ugyanakkor azt is, hogy Christian atya alig két hete tartózkodik Rumbekben, de a hívek máris megszerették, sokan keresik, ünneplik az érkezését.

Christian atya már telefonált a családjának és az olasz komboniánus misszionáriusok vezetőjének, akinek ezt mondta: „Imádkozzatok, nem annyira értem, mint Rumbek lakóiért, akik jobban szenvednek nálam.”

A rumbeki egyházmegye Dél-Szudán – a legfiatalabb afrikai állam, amely 2011. július 9-én vált el Szudántól – déli részén fekszik. Maga az egyházmegye is fiatal: 1975-ben jött létre, területén másfél millió ember él, köztük alig több mint 180 ezer keresztény.

Eddig csak három püspöke volt, közöttük hosszú időn keresztül üres maradt a főpásztori szék. Carlassare elődje Cesare Mazzolari volt, akit a dél-szudáni nép nagyon szeretett és tisztelt, olyannyira, hogy „a haza atyjának” tartják a mai napig. 2011. július 17-én, egy héttel az ország függetlenségének kikiáltása után halt meg. Az egyházmegyének azóta nem volt püspöke.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Avvenire; Nigrizia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria