Felföldi László püspök áldotta meg a pécsi Néri Szent Fülöp Iskola új tornatermét

Hazai – 2021. november 17., szerda | 13:50

Igazi jövője annak van, amin áldás nyugszik – emelte ki Felföldi László pécsi megyéspüspök november 11-én, a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvoda tornatermének átadóünnepségén.

Az egyházmegyei forrásból felújított épületrész átadóján Király Péter, a pécsi oktatási és nevelési intézmény igazgatója; az iskola tanárai, dolgozói, diákjai mellett jelen volt még Zag Gábor alpolgármester, Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja; Berényi Zoltán és Kővári János képviselők; Murber Zoltán, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója; Magyari Csaba, az MB-Bau és Varga István, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője.

Az ünnepség elején az iskola kórusa a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola művészeinek közreműködésével elénekelte az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszát, majd a meghívott vendégek beszédei következtek.

„Nincs külön lélekszeretet és külön testszeretet. Emberszeretet van – emelte ki beszédében Felföldi László pécsi megyéspüspök. – Az ember test és lélek egysége, nem elegendő csak a lélekre vagy csak a testre összpontosítanunk. A tornaterem közvetlen módon a test erősítésére való, közvetve azonban, a tanárok nevelőmunkájának köszönhetően, a léleknek is javára válik. Hozzájárul ahhoz, hogy egészséges, jókedvű, életvidám fiatalok és felnőttek váljanak a ma gyermekeiből.”

Murber Zoltán, az egyházmegye gazdasági igazgatója köszönetet mondott a megújult tornaterem tervezőjének, kivitelezőjének és az iskola igazgatójának. Elmondta, hogy a 68 millió forintos teljeskörű felújítás egyházmegyei erőforrásból valósulhatott meg, s magában foglalta többek között a nyílászárók, a padlózat, a gépészet, a villamosság és a vizesblokkok korszerűsítését. Horváth Zoltán kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy bár az iskola a Pécsi Egyházmegye legkisebb intézménye, ebben a kicsinységben hordozza nagyságát, előnyeit: a családias attitűdöt és a befogadó közösséget. Kővári János ünnepi köszöntőjében az intézmény egyházi átvételének idejét idézte, felelevenítve az elmúlt tíz év munkásságát. Berényi Zoltán elmondta, hogy a választókörzet képviselőjeként mindent el fog követni a terület felvirágoztatásáért.

Király Péter igazgató megköszönte minden közreműködő áldozatos munkáját, s kiemelte annak jelentőségét, hogy a tornaterem mellett immár egy külön tornaszoba, új öltözők, szertár és kibővült eszközpark is a tanulók rendelkezésére áll.

Az iskola diákjainak verses, zenés, táncos műsorával folytatódott az átadóünnepség.

„Minden élet érték – emelte ki az áldást megelőző beszéde elején Felföldi László püspök. – Szent Márton ünnepe van. Ő télvíz idején odaadta egy koldusnak katonai köpönyegének felét. Azért csak a felét, mert ruházata császári tulajdon volt, ezért nem adhatott ennél többet.

Az Isten nem kér soha többet, mint amit adhatunk. De amit kér, oda kell adnunk.”

Háttér nélkül nincs jelen, nincs jövő – tette hozzá a főpásztor. – Gyermekkorunkban mi megkaptuk már a hátteret. Most nekünk kell a háttérnek lennünk.

Ahova Isten állított, ott kell odaadnunk köpönyegünk felét.

Az áldás azt jelenti, hogy azt akarom, hogy Isten jelen legyen az életünkben, abban, amit teszünk. Igazi jövője, gyümölcse annak van, amin áldás nyugszik. Amiből kihagyjuk Istent, az pusztít, az embertelenné és élhetetlenné válik.

Az áldás nem egy egyházi szokás, hanem lehetőség az emberi élet számára, hogy Isten jelen legyen benne – mondta a pécsi megyéspüspök. – Isten megengedi, hogy kihagyjuk a közösségi életünkből, családunkból, nemzetünkből. De ahol ezt megtesszük, ott a gyermekek, fiatalok és felnőttek nem fogják megtalálni helyüket az életben.

Amikor áldást mondunk, az életről beszélünk. Amin nincs áldás, abból hiányzik a lényeg, az Isten.

Az új épületrész megáldását követően Felföldi László püspök, Murber Zoltán, az egyházmegye gazdasági igazgatója és Király Péter, a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója átvágták a nemzeti színű szalagot – ezzel hivatalosan is átadták használatra a felújított tornatermet és öltözőt.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria