Felföldi László püspök Pakson találkozott az egyházmegye ministránsaival

Hazai – 2024. április 16., kedd | 13:28

A Pécsi Egyházmegye ministránsainak találkozóját tartották április 13-án Pakson. Az ügyességi és elméleti feladatokkal tűzdelt programon mintegy ötven ministráns és az őket kísérő lelkipásztorok, hitoktatók vettek részt. A szentmisét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Jézus Szíve templomban.

A ministránsnapi szentmise külsőségeiben is különleges volt, hiszen valóságos ifjúsági szentmise részesei voltak a jelenlévők, akik ezúttal nem az oltár mellett foglaltak helyet, hanem a templom padjaiban ültek jellegzetes fehér vagy világosbarna viseletükben. A liturgia olvasmányait szintén ministránsok olvasták fel és a zenei szolgálatban is részt vettek hitoktatóik iránymutatása mellett. A könyörgéseket és az imaszándékokat is ők olvasták fel vagy fogalmazták meg saját szavaikkal.

A szentmise főcelebránsa Felföldi László megyéspüspök volt, aki fontosnak tartja, hogy minden alkalommal maga is személyesen részt vegyen az egyházmegye ministránstalálkozóin. A főpásztor az Egyház legkülönlegesebb szolgálatának nevezte a ministránsokét, mint mondta, az oltár szolgálata a Krisztus mellett való szolgálat vállalását jelenti.

A szentbeszédet a gyermekek között mondta el a főpásztor, kérdésein keresztül bevonva őket az elmélkedésbe. Az apostolok kiválasztásáról beszélgetett a fiatalokkal, akik személyes ismereteik és tudásuk szerint válaszolgattak a feltett kérdésekre. A beszélgetés során szó esett a barátságról, a segítőkészségről és a háláról. Nagyon fontos tudni az életünkben, hogy ki van velünk, ki az, aki segít nekünk, és ki az, akinek mi segítünk. Fontos tudni, hogy ki a barátunk, kire számíthatunk – hangzott el.

Felföldi László az egyházközségek közösségeiben megélt programok megvalósítására, az egymás között baráti kötelékek kialakítására buzdította a ministránsokat, hogy egyenként és közösségben is egyre erősebben kapcsolódjanak Jézushoz, valódi barátai legyenek.

Jézus Krisztus azt mondta: „veletek vagyok mindennap, a világ végéig” (Mt 28,20). „Veletek vagyok” – ez azt jelenti, hogy ennek a kapcsolatnak, barátságnak ti is részesei vagytok, amikor odaálltok az oltárhoz.

A szentmisén ezt a barátságot, a Jézushoz való tartozásotokat fejezitek ki az oltárszolgálattal

– fogalmazott Felföldi László.

Végezetül a főpásztor felhívására a ministránsok gondolatban köszönetet mondtak annak a személynek, aki az oltár szolgálatára hívta őket. 

Felföldi László pedig háláját fejezte ki Kürtösi Krisztián paksi plébánosnak és csapatának, hogy vendégül látták a gyerekeket, valamint Kovács József püspöki titkárnak, egyetemi lelkésznek és csapatának a ministránsnap programjainak megvalósításáért.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria