Felszentelték az új katolikus templomot Pátyon

Hazai – 2019. április 28., vasárnap | 17:55

Új római katolikus templom épült a Pest megyei Pátyon. A Szent II. János Pál pápa-templomot Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök szentelte fel szentmise keretében április 28-án, vasárnap.

Az ünnepi eseményen kiosztott füzet szerint a 20. század második feléig Pátyon csak kis létszámú katolikus diaszpóra élt, az 1990-es évektől azonban a fővárosból kiköltözők gyarapították a közösséget. A hívek kezdetben a korábbi mozi átalakított épületét használták liturgikus célokra.

Az új templom alapkövét Zsolnay Béla akkori plébános 2000-ben helyezte el. Az épület terveit Gutowski Robert lengyel származású, Pátyon élő építész készítette el. Az építkezés 2006-ban kezdődött, és 13 évig tartott. Az elkészült épületben a templomtér mellett a plébánia, a paplak, iroda és a közösségi terek is helyet kaptak.

A templomszentelési szentmisén Spányi Antal püspök homíliájában arról beszélt, hogy egy templom sok mindent hirdet, egy kor felfogását Istenről, a világról és az emberről, a tervező szépérzékét, a templomot építők lelkiismeretességét, de a templom elsősorban Isten jele. Legmagasabb pontján a kereszt messziről vonzza az emberek tekintetét, és Istent hirdeti egy Istenről sokszor elfeledkező világban – mondta a főpásztor. – Isten lakik itt, hogy betérhessünk hozzá, és elé tárhassuk „örömünket”, „aggodalmainkat”, „bizonytalanságainkat”. A közösség tagjai itt kérik Isten áldását a gyermekekre és a fiatal párokra, és itt búcsúznak el halottaiktól.

A templom csodálatos hely, amelyért hálát kell adnunk Istennek, aki nem akar minket elhagyni. Szent hely, ahonnan nekünk is szentként kell kilépnünk, mert a templom szolgálata, hogy minket is élő templommá formáljon. Krisztus jeleivé a világban, akik kiállnak hitünk mellett akkor is, amikor ez félelmetesnek tűnik – fogalmazott Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

A Szent II. János Pál pápáról elnevezett templom a rendszerváltás óta folyamatosan növekvő pátyi római katolikus közösség állhatatosságának és kitartásának gyümölcse – mondta ünnepi beszédében Székely László, Páty polgármestere. Az építkezés költségeit egyházmegyei és állami forrásokból, pályázati támogatásokból, a hívek adományaiból, valamint önkormányzati és alapítványi forrásból fedezte az egyházközség.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: akik templomot építenek, felismerik, hogy a kereszténységből fakadó tudás, erkölcs és hit megtartó erő.

A pátyiak vállalták a két évtizeden tartó küzdelmet templomukért. A kormány 340 millió forinttal támogatta a templomépítést, de hiába támogatják több ezer templom felújítását és több tucat építését, „lélekkel csak a közösség töltheti meg” – mondta a politikus.

Forrás: MTI

Fotó: Pátyi Római Katolikus Egyházközség/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria