Felszentelték Pusztaszer új templomát

Hazai – 2021. június 18., péntek | 10:27

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök ünnepi szentmisén szentelte fel az új pusztaszeri templomot június 13-án.

Az ünnepi szentmisén a főpásztor az emberi élet horizontális síkja mellett a vertikális sík, az Istennel való kapcsolat fontosságáról beszélt.

Ezt a templomot azért építettük, hogy mindenkit emlékeztessen a vertikális síkra. Akik tudatos követői Jézusnak, Pusztaszeren, itt méltó körülményeket találnak hitük gyakorlására – mondta a főpásztor.

*

A Szentháromság-templom a Szeged-Csanádi Egyházmegye szervezésében, Pusztaszer önkormányzata által adományozott telken, mintegy 130 millió forintos beruházás keretében épült fel.

Az 1934-ben önállóvá vált Pusztaszer lakói régóta szerettek volna katolikus templomot, amelynek helyét egykor kijelölték már, ám később beépítették. A templom építéséért a helyiek 2012 óta lovas zarándoklatokat szerveztek Pálosszentkútra, és egy kopjafát állítottak. A kopjafára minden évben újabb rovátkát véstek, egészen 2017. június 24-éig, az alapkőletétel ünnepségéig.

A templom liturgikus tere 64 férőhelyes, míg a hozzá kapcsolódó hittanterem 20 fő befogadására alkalmas. Különleges a templomtér egyik oldalfalának fedett-nyitott kialakítása, amely közvetlen kapcsolatot teremt a természettel, és szabadtéri szentmisék tartását teszi lehetővé.

A tabernákulum, a fölötte látható ólmozott, festett üveg feszület, valamint a keresztelőkút és a szenteltvíztartó Kovács Jenő szobrászművész alkotásai.

A karzatról a húsz méter magas toronyba juthat a látogató. A harangot a pusztaszeriek adományából újították fel, és 2020-ban helyezték el a toronyban.

Az infrafűtéshez és az elektromos világításhoz szükséges energiát napelemek által termelt áram biztosítja. 

Forrás és fotó: Délmagyar.hu/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria