Felszentelték Répáshuta új templomát – KÉPGALÉRIÁVAL

Hazai – 2014. november 25., kedd | 15:30

A négyszáz lelkes, szlovák nemzetiségűek által is lakott bükki település Kisboldogasszony tiszteletére épített templomát Ternyák Csaba egri érsek november 22-én, szombaton szentelte fel – közli az Egri Egyházmegye honlapja.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A régi kápolnával egy telken épült, és attól csak egy folyosóval elválasztott templomot zsúfolásig megtöltötték az egyházközség hívei és azok a vendégek, akik anyagilag vagy munkával támogatták az építkezést. A szentmisén részt vett Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára és a szlovákiai testvér egyházközség polgármestere és plébánosa is.

A szentmise elején – melyet az érsek a templomot gondozó Szent Ferenc Kistestvérei szerzetesközösség és a Miskolci Esperesi Kerület több papjával együtt mutatott be – Mátrai Antal, az egyházközség világi elnöke számolt be a munkálatokról. A négy éve történt alapkőletétel után szlovák, német, osztrák, ausztrál és amerikai segítséget is kaptak, két volt szlovák államelnök magánvagyonából is adakozott, és természetesen a helybeliek is segítettek. Sajnálatos, hogy a tervező mérnök, Horváth Zoltán nem érhette meg ezt az ünnepet.

A szentmisét Ternyák érsek úr szlovák nyelven kezdte el, néhány mondatos köszöntőjére ugyancsak szlovákul válaszoltak a hívek.

Beszédében az érsek arról szólt, hogy minden emberi közösség létrejötte egyúttal kapcsolatkeresés az Istennel. Az ember keresi az Istent, és az Isten is elindul keresni az embert. Az Isten emberi alakban jött el, kisgyermekként, szeretetünkre szorulva. Így emberré lett, ez a templom képes befogadni Őt. Megjelenik a kenyér és bor színében is, ott van a tabernákulumban, kéznyújtásnyira került hozzánk. „Ez a templom méltó hajléka az Istennek – fűzte hozzá Ternyák Csaba. – Az a hely, ahol rátalálhatunk, ahogy Ő ránk, és mi egymásra. Ezért ez a templom több, mint egy imaház, szimbolizálja a közösséget is.” Ahogy a korábbi kápolnát, ezt a templomot is Kisboldogasszony tiszteletére szentelték fel, ezzel kapcsolatban a főpásztor így fogalmazott: „Mária Isten legszebb temploma. Fogadjuk be Jézust életünkbe, hogy mi is az Isten temploma legyünk.”

A templom felszentelése, a Mindenszentek litániája éneklése után „felöltöztették” az oltárt, így folytatódott a szentmise, melynek végén a plébános, Pehm E. Ferenc TORG is megköszönte a sok segítséget, többek között Ternyák Csaba érseknek is, hiszen a költségek több mint felét az egyházmegye biztosította. Ezután felolvasták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntőlevelét.

A záróáldás előtt Ternyák Csaba megköszönte Ferenc testvér munkáját, kifejezve örömét, hogy a Szent Ferenc Kistestvérei szerzetesközösség formájában ilyen papi közösség munkálkodik Miskolcon és a környező településeken, nagyon szép eredménnyel.

Fotó: Fojtán László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria