Ferenc pápa a 17 éves holland lány halála kapcsán: Az asszisztált öngyilkosság mindannyiunk kudarca

Ferenc pápa – 2019. június 5., szerda | 16:40

Noa Pothoven régóta kérte az eutanáziát, végül úgy döntött, nem eszik és iszik, öngyilkosságát orvosai részéről palliatív terápia kísérte. Korábban szexuális erőszakot szenvedett el, súlyos poszttraumás szindrómákban szenvedett. Szülei és orvosai mellett a nappalijukban halt meg június 3-án.

Ferenc pápa Twitter-üzenetében így fogalmazott a halála kapcsán: „Az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság mindenki számára kudarc. A mi válaszunk az kell hogy legyen, hogy soha nem hagyjuk magukra a szenvedőket, soha nem adjuk fel; gondoskodunk róluk és szeretjük őket, hogy újraéledjen bennük a remény.”

Elképzelni is szörnyű: a fiatal lány vasárnap halt meg a saját otthonában, egy szakklinika orvosainak ellenőrzése mellett, ott volt vele édesanyja és édesapja, akik mindvégig mellette voltak drámai története folyamán, de nem tudták megváltoztatni a döntését. 11-12 évesen szexuálisan bántalmazták, 14 évesen két férfi megerőszakolta a városában, Arnhemben. Sokáig nem tudott beszélni a bántalmazásokról. Poszttraumás szindrómában szenvedett, egy 2018 végén kiadott könyvben megírta történetét, érzéseit és erőfeszítéseit annak érdekében, hogy legyőzze pszichés problémáit. Segíteni akart sok sérülékeny fiatalnak abban, hogy küzdjenek az életért, mert úgy érezte, Hollandiában nem léteznek megfelelő intézmények, ahol a kamaszok hasonló esetekben speciális testi-lelki támogatást kaphatnak.

Egy ideje azonban úgy érezte, elvesztette a harcot, kérte az orvosait és a bírókat, hogy engedélyezzék számára az eutanáziát. Ekkor már harminc alkalommal feküdt kórházban anorexia, depresszió, öngyilkossági kísérletek miatt. Decemberben elutasították a kérését, mert túl fiatal volt, és az elszenvedett erőszak okozta trauma kezelése még nem fejeződött be. Valójában nem világos, megváltozott-e ez a döntés júniusra, mindenesetre az biztos, hogy orvosok asszisztáltak ahhoz, hogy véget vessen az életének, nem akadályozták meg ebben.

A sok vitát kiváltó eset megértéséhez ismerni kell azt a társadalmi környezetet, amelyben megtörténhetett. Hollandiában 2001 óta engedélyezett az eutanázia is, 12 éves kortól kiskorúak is kérhetik, amennyiben orvosuk kijelenti, hogy elviselhetetlen szenvedést élnek át, az állapotuk nem javulhat, és nincs „észszerű alternatíva”. 16 éves korig szükség van a szülők vagy gyámok beleegyezésére, 16 éves kortól már a család belegyezését sem kérik, még ha 18 éves korukig az orvos köteles is értesíteni a szülőket. 2017-ben Hollandiában 6585 ember folyamodott az eutanáziához, ez az abban az évben regisztrált több mint 150 ezer haláleset 4,4 százalékát jelenti.

Noa utolsó Instagram-posztjában azt írta, régóta készen állt a terve, és legkésőbb tíz nap múlva meghal. Sok vita után eldőlt, hogy hagyják meghalni, mert a szenvedése elviselhetetlen. Éveken át nem élt, csak túlélt, már csak lélegzik, nem él valójában. Elmondta, hogy nem eszik és nem iszik semmit, és kérte, hogy senki ne próbálja meggyőzni, mert a döntése végleges, és ebben az esetben a szeretet azt jelenti, ha hagyják elmenni.

Egy elkeseredett lány volt, akit senki nem tudott megmenteni a fájdalomtól, amit átélt. Hollandiában korábban már az is előfordult, ogy pszichiátriai betegeknek engedélyezték az eutanáziát. A 29 éves Aurelia Brouwers utolsó két hetét egy televíziós újságíró rögzítette: megmutatott egy embert, aki bizonyos helyzetekben képes volt hétköznapi, normális életet élni, de belül szenvedett, és úgy döntött, meg akar halni, végül meg is ivott egy folyadékot, amely a halálát okozta.

Noa esete vitát váltott ki a sajtóban, hiszen nem kapott orvosaitól olyan szert, amely véget vetett az életének, hanem ő maga döntött úgy, hogy nem táplálja tovább a testét. Ehhez szenvedése enyhítésére palliatív kezelést kapott. Az orvosok a hírek szerint mellette voltak, miközben saját elhatározásából a halál felé tartott.

„Ennek az alig 17 éves lánynak a halála egész személyes élettörténetével – amelyre az erőszak, az anorexia, a depresszió nyomta rá bélyegét – együtt nagyon drámai” – mondta el az olasz ANSA hírügynökségnek Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke. Hangsúlyozta, hogy „a törvényhozással kapcsolatos jogi kérdéseken túl az egész társadalom, különösen az európai társadalom nagy kudarca, ami történt. Ha nem is szerepel a hírekben, drámai tény, hogy Európában a fiatalok halálozásának második leggyakoribb oka az öngyilkosság. Ezért azt kérem, hogy mindenki nézzen szembe saját felelősségével, kivétel nélkül. Európa ki akarja talán zárni a látóhatárából a fiatalokat?”

A Pápai Életvédő Akadémia tweetje így szól: „Noa halála nagy veszteség az egész társadalom, az egész emberiség számára. Mindig meg kell védenünk az életet.”

Forrás: Avvenire; Ansa

Fotó: Vatican Insider

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria