Ferenc pápa Aldo Giordano érseket nevezte ki apostoli nunciusnak az Európai Unióhoz

Ferenc pápa – 2021. május 11., kedd | 16:27

A Szentatya május 8-án, az Európa-nap előestéjén a piemonti származású Aldo Giordano érseket nevezte ki apostoli nunciusnak az Európai Unióhoz. Giordano érsek 2013 óta Venezuelában szolgált nunciusként, de korábban már éveket töltött az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsában (CCEE) főtitkári minőségben és a Szentszék állandó képviseletét látta el az Európa Tanácsnál.

A 66 éves Aldo Giordano érsek elődje Alain Paul Lebeaupin érsek, akinek mandátuma múlt év novemberében véget ért.

Aldo Giordano 1954-ben született az észak-olaszországi Cuneóban, 1979-ben szentelték pappá. Tanulmányait Milánóban és Rómában végezte, miközben egy római plébánián lelkipásztori szolgálatot látott el. Doktorátusa után a fossanói egyházmegyeközi szemináriumban filozófiát tanított 14 éven át, miközben széles körű lelkipásztori szolgálatot folytatott. 1995 májusában nevezték ki az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsához főtitkárnak és Svájcban, a titkárság Sankt Gallen-i székhelyén kezdte meg működését.

A CCEE-nél 13 éven át folytatta a szervező és közösségteremtő munkát. 2002-ben pápai káplánná, majd 2006-ban pápai prelátussá nevezték ki. 2008-ban lett a strasbourgi Európa Tanácsnál a Szentszék állandó képviselője. 2013-ban venezuelai apostoli nunciusnak nevezték ki, és még abban az évben püspökké szentelték.

Több könyv szerzője, 2013-ban publikálta gyűjteményes kötetét Lehetséges egy másik Európa – az Öreg Kontinens keresztény eszméi és távlatai címmel.

„Az Egyháznak is érdeke, hogy Európa egységesebb legyen. Az egyesülés legyen olyan folyamat, amely nagyobb stabilitást biztosít kontinensünk számára, globális perspektívában is. Az Egyháznak mindig nagyon tág a látóköre, érdeklődése kiterjed az egész emberiségre és minden egyes országra.

Összefogottabb és stabilabb Európát szeretnénk, mert így jobban hozzá tud járulni a föld többi térségéhez, főként azok sajátos ajándékainak cseréje révén.”

 – mondta egy korábbi nyilatkozatában Giordano érsek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria