Ferenc pápa az Angelus előtt: Senki se maradjon kirekesztve a társadalomból!

Ferenc pápa – 2019. szeptember 29., vasárnap | 20:37

Szeptember 29-én a Szentatya a délelőtti szentmise végén imádkozta el a hívekkel a szokásos vasárnapi Úrangyalát, a misét követően pedig egy migránsokat ábrázoló szobrot leplezett le a Szent Péter téren.

A pápának az Angelust bevezető beszédét teljes terjedelmében közreadjuk.

Kedves testvéreim!

Szeretnélek köszönteni mindannyitokat, akik részt vettetek ezen az imádságos programon, amelyen megújítottuk az Egyház odafigyelését a lakóhelyüket változtató, kiszolgáltatott emberek különböző csoportjaira. A világ összes egyházmegyéjének híveivel egységben tartottuk meg az elvándorlók és menekültek világnapját, hogy kiemeljük annak szükségét, hogy senki se maradjon kirekesztve a társadalomból, legyen szó régóta helyben élő állampolgárról vagy újonnan érkezőről.

Eme elkötelezettségünk hangsúlyozására hamarosan leleplezem azt a szobrot, amelynek témája a Zsidóknak írt levélnek ezek a szavai: „Ne hanyagoljátok el a vendégszeretetet, mert ezáltal egyesek tudtukon kívül angyalokat láttak vendégül!” (Zsid 13,2). Ez a bronzból és agyagból készült szobor különféle kultúrákból és történelmi korszakokból származó bevándorlók csoportját ábrázolja. Azért akartam, hogy ez a műalkotás itt legyen a Szent Péter téren, hogy mindenkit emlékeztessen a befogadás evangéliumi feladatára.

Holnap, szeptember 30-án, hétfőn egy nemzeti párbeszéd-találkozó kezdődik Kamerunban az országot évek óta sújtó nehéz válság megoldásának keresésére. Közel érzem magam a szeretett kameruni nép szenvedéseihez, reményeihez, és kérem, hogy mindenki imádkozzon azért, hogy ez a párbeszéd eredményes legyen, igazságos és tartós békét hozó megoldásokhoz vezessen, mindenki javára. Mária, a béke királynője járjon közben értünk!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria