Ferenc pápa az iráni légicsapások után: Elég a háborúból, elég a támadásokból, elég az erőszakból!

Ferenc pápa – 2024. április 14., vasárnap | 20:01

Irán drón- és rakétatámadást intézett Izrael ellen április 13-án, szombaton késő este. A háborús helyzet súlyosbodása ellen a Szentatya is felszólalt április 14-én délben, a Regina caeli imádságot követő beszédében.

Irán több száz drónt és rakétát lőtt ki Izrael felé április 13-án, szombaton éjszaka, a csapások során egy gyermek megsérült, de mivel a Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszer működésben volt, súlyos károk nem keletkeztek.

Ferenc pápa is hangot adott aggodalmának a történtek miatt a húsvéti időben szokásos déli Regina caeli imádságához kapcsolódóan.

„Imádkozva, aggódva és szomorúan követem a híreket, melyek az elmúlt órákban érkeztek hozzám az izraeli helyzetnek az iráni beavatkozás miatti súlyosbodásáról. Sürgető felhívást teszek közzé, hogy állítsanak le minden olyan műveletet, amely az erőszak spirálját táplálhatja, és azzal a veszéllyel jár, hogy a Közel-Keletet még nagyobb háborús konfliktusba sodorja.

Senki sem fenyegetheti mások létét! Inkább az összes nemzet álljon a béke oldalára,

és segítse az izraelieket és a palesztinokat, hogy két államban, egymás mellett, biztonságban éljenek. Ez az ő mély és jogos vágyuk, és az ő joguk! Két szomszédos állam.

Minél előbb tartsanak tűzszünetet a Gázai övezetben, és elszántan haladjanak a tárgyalások útján. Kapjon segítséget a humanitárius katasztrófába sodródott lakosság, engedjék szabadon a hónapokkal ezelőtt elrabolt túszokat! Mennyi szenvedés!

Imádkozzunk a békéért! Elég a háborúból, elég a támadásokból, elég az erőszakból! Mondjanak igent a párbeszédre és igent a békére!”

A béke fontosságára a gyermekek közelgő első világnapja kapcsán is felhívta a figyelmet a Szentatya: 

„Szeretettel köszöntöm a világ különböző tájairól érkezett gyermekeket, akik azért jöttek, hogy emlékeztessenek bennünket arra, hogy az Egyház május 25–26-án tartja a gyermekek első világnapját. Köszönjük! Arra kérek mindenkit, hogy kísérje imáival az ehhez az eseményhez – a gyermekek első világnapjához – vezető utat, és köszönetet mondok mindazoknak, akik az előkészítésén dolgoznak. Nektek pedig, gyerekek, azt mondom: várlak benneteket! Mindannyiatokat! Szükségünk van az örömötökre és a jobb világot, békés világot álmodó vágyatokra!

Imádkozzunk, testvéreim, a háborúkban szenvedő gyermekekért – sok helyen dúl háború: Ukrajnában, Palesztinában, Izraelben, a világ más részein, például Mianmarban. Imádkozzunk értük és a békéért!”

A pápa szavait fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria