Ferenc pápa: Az ördög elpusztítja az Isten képére teremtett embert

Ferenc pápa – 2019. november 12., kedd | 18:45

Az ördög létezik, és az Isten Fia iránti gyűlöletből hinti el a gyűlölet magvait, melyek halált okoznak. Jézus Krisztus emberré lett, és a nagy hazudozó ezért akarja elpusztítani az emberiséget – mondta Ferenc pápa november 12-én reggeli homíliájában.

Ferenc pápa a napi olvasmányról, a Bölcsesség könyvének második fejezetéről elmélkedett homíliájában: „Isten az embert halhatatlannak teremtette, és lényét a saját hasonlatosságára alkotta. A halál a sátán irigységéből jött a világra; és akik vele tartanak, azok megtapasztalják. Az igazak lelke azonban Isten kezében van, és a halál kínja nem érheti őket” (Bölcs 2,23–3,9.)

Ez a gőgös angyal irigységből nem akarta elfogadni a megtestesülést, és ez vitte arra, hogy elpusztítsa az emberiséget. A pápa szerint így lép a szívünkbe a féltékenység, az irigység, a versengés, pedig békében élhetnénk egymással, mint testvérek. Ezzel egy pusztító harc veszi kezdetét, amire hárító reakció, hogy én nem pusztítok el senkit. Pedig a pletykálkodás és a kibeszélés is pusztít – szögezte le Ferenc pápa, alátámasztva Jakab apostol szavaival, miszerint a nyelv kegyetlen eszközként pusztít. De mi gyakorló keresztények vagyunk, hogyan is gyilkolhatnánk? A pápa erre a következőket felelte:

A harc bennünk van. Káin és Ábel is testvérek voltak, de az egyik féltékenysége és irigysége elpusztította a másikat.

Ferenc pápa a berlini fal leomlásának évfordulója kapcsán megemlítette a náci diktatúra kegyetlenségeit, valamint más háborús bűnöket. „Ezek mögött van valaki, aki mindezt mozgatja és műveli, mégpedig a kísértés. A gyóntatófülkében bevalljuk kísértéseinket, amikor valaki megérinti a szívünket, hogy rossz útra lépjünk. Van valaki, aki elhinti a pusztítást a szívünkben, aki gyűlöletet vet. Ma világosan ki kell mondani, hogy a gyűlöletnek sok magvetője van a világban” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

A mindennap hallható hírek kapcsán a pápa megjegyezte, hogy azok alapja is a pusztító gyűlölet: a gyermekek éhhalála, valamint az ivóvíz, az oktatás és az egészségre nevelés hiánya megelőzhető lenne, azonban az erre szolgáló pénzekből pusztító fegyvereket gyártanak. „Ez történik a világban, a lelkünkben, az ördög irigysége miatt.

És mit irigyel az ördög tőlünk? Az emberi természetünket

– válaszolta a pápa. – Ezt nem képes eltűrni, ezért pusztítani kezd. Ez a gyökere az ördög irigységének, a rossznak, a kísértéseinknek. Ez a háború gyökere, az éhség és minden csapás gyökere.”

Ferenc pápa megemlítette, még a politikában sem követendő norma a rombolás és a gyűlölet magjának elvetése, de néhányan mégis ezt teszik. A politikusnak ugyanaz a kísértése, hogy bemocskolja a másikat hazugsággal, miközben nem törődik az ország javával. Inkább sérteget, hogy elpusztítsa, letaszítsa a másikat, mert fél, hogy a másik jobb nála.

A pápa arra kérte a híveket, hogy gondolkodjanak el azon, miért van ma világszerte oly sok gyűlölet a családokban, a környezetben, a munkahelyeken. Az ördög irigységének a magvetése ez – a Szentírás világosan tanítja ezt. „Kérjük az Urat, növelje szívünkben a hitet Jézus Krisztusban, Isten Fiában: aki magára öltötte emberi természetünket, emberré lett, hogy a testünkkel harcoljon és a testünkben győzedelmeskedjen. Az Úr adjon erőt ahhoz, hogy ne vegyünk részt a nagy irigy, a nagy hazug, a gyűlölet elhintője játékaiban!” – zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria