Ferenc pápa azt szeretné, hogy a Santa Maria Maggiore-bazilikában temessék el

Ferenc pápa – 2023. december 14., csütörtök | 18:17

A Szentatya december 12-én, a Guadalupei Boldogságos Szűz Mária ünnepén interjút adott Valentina Alazraki újságírónak, az N+ mexikói műsorszolgáltató munkatársának. Beszélt végső nyughelyének kiválasztásáról, a XVI. Benedekhez fűződő kapcsolatáról, egészségi állapotáról, az időskorról, utazási terveiről.

Nem annyira döntés, még kevésbé forradalom, hanem egy ígéret az, amelyet Ferenc pápa tett Szűz Máriának: „Azt szeretném, hogy a Santa Maria Maggiore-bazilikában temessenek el. A hely már készen áll.” Ferenc pápa, aki december 17-én lesz 87 éves, a mexikói N+ műsorszolgáltató újságírójának kérdéseire válaszolva beszélt erről a szándékáról, miközben azt is kifejtette, hogy a pápai temetési szertartás egyszerűsítésén dolgozik.

Ferenc pápa világossá tette, hogy bár gondol a halálra – részben előrehaladott kora miatt –, a lemondás nem szerepel a tervei között. Ellenkezőleg, a Szentatya elárulta, hogy 2024-ben szeretne elutazni Belgiumba, Polinéziába és a szülőföldjére, Argentínába.

Az interjút az elismert vatikáni tudósító, Valentina Alazraki készítette azon a napon, amikor Mexikó az „édesanyját”, a Guadalupei Boldogságos Szűz Máriát (Morenitát) ünnepli.

A Morenita valóban végig jelen volt az interjúban, amely során a pápa újra kiemelte a Szűzanya iránti nagy odaadását. Ezért is választotta a Santa Maria Maggiore-bazilikát végső nyughelyéül. A választás történelmi újdonságot jelent, különösen a közelmúlt pápáihoz képest, akiket mind a vatikáni Szent Péter-bazilika altemplomában temettek el (az utolsó XVI. Benedek volt, aki 2022. december 31-én halt meg).

A döntés, hogy a Mária-templomban temessék el, megerősíti kötődését a bazilikához, amelyet a pápa több mint százszor látogatott meg:

pápaként először a megválasztását követő napon, 2013. március 14-én; majd minden nemzetközi útja előtt és után; és végül a múlt héten, december 8-án, amikor aranyrózsával érkezett a Salus Populi Romani Mária-ikon elé, amelyet a hagyomány szerint Szent Lukács festett, és amely Róma városának lakói felett őrködik. „Ez az én nagy áhítatom. Korábban, amikor Rómába jöttem (megválasztása előtt – a szerk.), mindig odamentem vasárnap reggelente. Amikor Rómában voltam, elidőztem ott. Nagyon nagy a kötődés ez” – mondta Ferenc pápa.

Elmondta, hogy a pápai ceremóniamesterrel együtt készítette elő a pápai temetés szertartásának változtatásait. „Nagyon leegyszerűsítettük” – mondta. A legutóbbi pápai temetés XVI. Benedeké volt január 5-én a Szent Péter téren.

Ferenc pápa néhány nappal XVI. Benedek halálának első évfordulója előtt beszélt a tíz évig emeritus pápaként élő elődjéhez fűződő kapcsolatáról. „A kapcsolatom Benedek pápával nagyon szoros volt. Néha elmentem hozzá konzultálni. Ő pedig nagy bölcsességgel elmondta a véleményét. Azt mondta: Meglátod [mit gondolsz], és rám bízta a döntést. Mindig segített nekem. Nagyon nagylelkű volt ebben.”

Ferenc pápa kegyelemnek nevezte, hogy elbúcsúzhatott elődjétől, miután egy ápolónőtől hallotta, hogy beteg, és imákat kért érte az utolsó 2022-es általános kihallgatáson. „Elmentem hozzá – mesélte. – Magánál volt, de már nem tudott beszélni, fogta a kezemet, így volt. Gyönyörű volt ez a búcsú. Gyönyörű. És három nap múlva meghalt. Benedek nagyszerű ember volt, szerény, egyszerű ember, aki amikor felismerte a korlátait, volt bátorsága azt mondani, hogy elég. Csodálom őt.”

A pápa azt is elmondta, Benedek pápa a Mater Ecclesiae-rezidencián töltött utolsó éveiben olyan visszavonultan, diszkréten, csendesen élt, hogy szinte észrevétlenül távozott.

Amikor tanácsot adott, akkor is finom, diszkrét volt, „észre se vettem, hogy tanácsot ad. Megvolt benne ez a bölcsesség, hogy szabadon hagyott...”

Mint más alkalmakkor, a pápa most sem zárta ki, hogy egy napon Benedek nyomdokaiba lépve lemond, de megismételte, hogy nem most van itt ennek az ideje. Egy évvel ezelőtt az ABC-nek adott interjújában Ferenc pápa elárulta, hogy pontifikátusa kezdetén – ahogy az lenni szokott – egészségügyi állapotából fakadó akadályoztatása esetére lemondólevelet adott át az akkori bíboros államtitkárnak, Tarcisio Bertonénak. A levél ott marad, ahová akkor került: „Nem gondolkodom rajta. Láttam Benedek bátorságát: amikor rájött, hogy nem bírja, inkább azt mondta: elég. Ez jó példa számomra, és kérem az Urat, ő mondja azt, hogy elég, amikor ő akarja.”

Arra a kérdésre, igaz-e, amit egyes kritikusok állítanak, hogy elődje halála után „keményebb lett”, ugyanakkor ellenzői „virulensebbek, vadabbak” lettek, Ferenc pápa tréfásan válaszolt: „Nem, de hát mindenkit meg kell egy kicsit rázni…” Az apák és gyermekeik kapcsolata ilyen:

„Néha kell némi figyelmeztetés, de az emberek nagyon jók itt bent. Bonyolult vagyok, és néha kicsit türelmetlen, és ők elviselnek engem… A Kúrián nagyon jók az emberek.”

„De most már kevésbé szigorú velük…” – jegyezte meg az újságíró, mire a pápa így válaszolt: „A nagyszülők is jobbak lesznek, ez az élet, az öregedés velejárója.”

Az öregedésről szólva a pápa – aki hörghurutból lábadozik, és az elmúlt két évben kétszer is megműtötték a Gemelli-klinikán – elismerte egészségének törékenységét, de megnyugtatóan nyilatkozott állapotáról. „Jól érzem magam, jobban vagyok” – mondta, és hozzátette: „Szükségem van arra, hogy imádkozzanak az egészségemért”, mert „az öregség nem jár egyedül…” Másrészt azt mondta: „Tudni kell elfogadni az öregség ajándékait.” „Néha – árulta el a pápa – azt mondják nekem, hogy vakmerő vagyok, mert van kedvem új dolgokba kezdeni, mozdulni. Ez annak a jele, hogy elég jól vagyok.”

A december eleji dubaji utazás lemondására kényszerült. „Igaz – ismerte el Ferenc pápa –, hogy most minden utazást újragondolunk. A legtávolabbiakat újragondoljuk. Vannak határok, nem igaz? A határ rádöbbenti az embert, hogy egyszer minden véget ér, és valami más kezdődik. Az öregség nagyon megérleli az embert, ez gyönyörű.”

Bár a pápai utazások átértékelődnek, a Szenatya továbbra is reméli, hogy a következő évben három utazást tesz: Belgiumba, Polinéziába és Argentínába.

Az első, a belgiumi, ahová Fülöp király és Mathilde királyné hívta meg, biztos – mondta Ferenc pápa. A másik kettő függőben van: „Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok.” A Szentatya most beszélt első alkalommal nyilvánosan Polinézia meglátogatásáról, ugyanakkor az elmúlt egy évben adott szinte valamennyi interjújában megemlítette a szülőföldjére való visszatérés gondolatát.

Az újonnan megválasztott argentin elnök, Javier Milei választási győzelme után egy telefonbeszélgetésben meghívta a pápát Argentínába. Arra a kérdésre, hogy az új elnök milyen kifejezéseket használt a pápáról szólva, Ferenc pápa így válaszolt: „A választási kampányban mondanak dolgokat, de ezek ideiglenes dolgok, olyanok, amelyek arra szolgálnak, hogy figyelmet keltsenek, aztán maguktól elhalványulnak. Különbséget kell tenni aközött, amit egy politikus a választási kampányban mond, és aközött, amit utána ténylegesen tesz. Akkor jön el a konkrétumok, a döntések pillanata.”

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Valentina Alazraki Facebook-oldala; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria