Ferenc pápa dekrétuma a Caritas Internationalis ügyében: Rendkívüli megbízott kinevezése

Ferenc pápa – 2022. november 23., szerda | 18:41

November 21-én, hétfőn Ferenc pápa dekrétum formájában váltotta le a Caritas Internationalis, a Katolikus Egyház Nemzetközi Szeretetszolgálata vezetőit. Ennek értelmében november 22-i, keddi hatállyal kinevezte Pier Francesco Pinellit rendkívüli megbízottként a szervezet ügyeinek felülvizsgálatára.

Az alábbiakban Ferenc pápa dekrémtumának magyar nyelvű olvashatják.

A Caritas Internationalis segíti a pápát és a püspököket a legszegényebbek és leginkább rászorulók felé irányuló szolgálatuk gyakorlásában, részt vesz a humanitárius vészhelyzetek kezelésében és együttműködik a szeretet és az igazságosság terjesztésében a világon, az evangélium és a Katolikus Egyház tanítása fényében. Küldetése megvalósításának javítása érdekében szükségesnek látszik a jelenlegi szabályozási keret felülvizsgálata annak érdekében, hogy az jobban megfeleljen az intézmény szabályzati feladatainak, továbbá hogy felkészítsék a választásokra, melyeket a következő közgyűlés során tartanak.

Az intézmény tervbe vett megújításának előmozdítására kinevezem Pier Francesco Pinellit a Nemzetközi Karitász rendkívüli megbízottjának, hogy 2022. november 22-től az Apostoli Szentszék ad nutum, azaz visszavonásig érvényes jóváhagyásával irányítsa azt ideiglenesen, a kormányzás teljes jogkörével, a közjognak, az intézményi alapszabálynak és a szervezet szabályzatának megfelelően, valamint teljes jogkörrel, hogy eltérjen a szervezeti szabályzatoktól, amennyiben azt megfelelőnek vagy szükségesnek tartja.

E rendelkezés hatálybalépésével megszűnik a Képviselő-testület és a Végrehajtó Tanács tagjainak, az elnöknek és az alelnököknek, a főtitkárnak, a pénztárosnak és az egyházi asszisztenseknek a tisztsége.

A rendkívüli megbízott – akinek feladatait Maria Amparo Alonso Escobar asszony segíti, valamint P. Manuel Morujão SJ támogatja az alkalmazottak személyi és spirituális kísérésében – gondoskodik az Alapszabály és a Nemzetközi Karitász működési szabályzatának megújításáról a nagyobb szabályosság és hatékonyság érdekében, egyúttal iránymutatást ad a szervezetnek a következő közgyűlés előkészítésére. Ez utóbbi feladatában a rendkívüli biztost Luis Antonio G. Tagle bíboros segíti, aki főként a helyi egyházakkal és a Nemzetközi Karitász tagszervezeteivel fenntartott kapcsolatokkal foglalkozik majd.

A rendkívüli megbízott az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumával egyetértésben működik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Caritas Internationalis / Vatican News (A Caritas Internationalis gyűlése októberben)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria