Ferenc pápa elindult Bukarest felé romániai apostoli útjára

Ferenc pápa – 2019. május 31., péntek | 10:15

Május 31-én, pénteken Ferenc pápa megkezdte 30. apostoli látogatását.

Május 30-án, csütörtökön este a Szentatya – apostoli útjai előtti szokásához híven – felkereste a Santa Maria Maggiore-bazilikát, hogy a Salus Populi Romani-kegykép előtt imádkozzon, és kérje a Szűzanya közbenjárását.

Május 31-én, pénteken reggel, a Fiumicino repülőtérre való indulása előtt Ferenc pápa a Szent Márta-házban találkozott tizenöt román származású hajléktalannal, akik Rómában élnek. A fedél nélkülieket Konrad Krajewski bíboros, a pápa főalamizsnása mutatta be a Szentatyának. A román hajléktalanok zömmel a Vatikán környezetében élnek, közülük többeket a Pápai Alamizsnahivatal lát el.

Ferenc pápa negyed kilenckor indult a Fiumicino repülőtérről az Alitalia gépével Románia felé, a repülőgép fedélzetén a pápai kísérettel és az újságírókkal – köztük Micaci Cristian római katolikus magyar újságíróval, a nagyváradi egyházmegye sajtófelelősével, valamint az RTL Klub két munkatársával, Hubai Antal újságíróval és Molnár Géza operatőrrel. Az 1150 kilométeres távot két óra húsz perc alatt teszi meg a repülőgép, és előreláthatólag helyi idő szerint fél 12-kor (magyar idő szerint fél 11-kor) érkezik meg a román fővárosba.

A román állami vezetőknél teendő udvariassági látogatás után a pápa magánlátogatás keretében találkozik Dániel bukaresti pátriárkával, majd a román ortodox egyház állandó szinódusa fogadja. Este szentmisét mutat be a bukaresti Szent József-székesegyházban.

Június elsején, szombaton Csíksomlyón folytatja apostoli látogatását Ferenc pápa, ahol helyi idő szerint fél 12-kor szentmisét mutat be a magyarok számára oly kedves Szűz Mária-kegyhelyen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria