Ferenc pápa elindult Dél-Szudánba

Ferenc pápa – 2023. február 3., péntek | 11:00

Január 31. és február 5. között Ferenc pápa apostoli látogatást tesz két afrikai országban. Február 3-án 10.40-kor indult tovább a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosából, Kinshasából Dél-Szudán fővárosába, Jubába.

Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki a világ legfiatalabb országa, Dél-Szudán földjére érkezik a függetlenség 2011-es kikiáltása óta. Jubába a testvériség, az igazságosság és a népek közötti barátság jegyében, Justin Welby canterburyi érsek és a skót egyház közgyűlésének moderátora, Ian Greenshields társaságában utazik a pápa.

Jubába a menetrend szerint 14 órakor (helyi idő szerint 15 órakor) érkezik meg a Szentatya. A fogadási ceremónia után udvariassági látogatásra kerül sor Salva Kiir Mayardit köztársasági elnöknél az elnöki palotában, majd a Szentatya találkozik az állam alelnökeivel, valamint a közélet, a civil társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival.

A következő napon püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, szeminaristákkal találkozik, majd zárt körben fogadja a Jézus Társasága helyi tagjait. Ezt követően nyilvános találkozót tartanak az országon belüli kitelepítettekkel, és ökumenikus imát mondanak a John Garang-mauzóleumnál. Február 5-én, elutazása napján, a búcsúceremónia és a Vatikánba való visszatérés előtt Ferenc pápa ugyanitt szentmisét mutat be.

A tervezett program szerint Ferenc pápa vasárnap 17.30-kor érkezik vissza Rómába.

Imádkozzunk a Kongói Demokratikus Köztársaság és Dél-Szudán békéjéért, Ferenc pápa szándékaiért apostoli útja során!

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria