Ferenc pápa elindult a panamai ifjúsági világtalálkozóra

Ferenc pápa – 2019. január 23., szerda | 15:20

A Szentatya repülőgépe január 23-án, szerdán reggel útnak indult Panamába, ahol részt vesz a 34. ifjúsági világtalálkozón. 26. apostoli látogatása előtt, január 22-én a pápa ellátogatott a Santa Maria Maggiore-bazilikába, és imádkozott a Salus Populi Romani elnevezésű Mária-ikon előtt.

Ferenc pápa a második pápa, aki felkeresi a latin-amerikai országot. II. János Pál 1983. március 5-én látogatott Panamába.

Az utazást megelőzően Ferenc pápa – immár hagyománnyá vált gesztusaként – a Santa Maria Maggiore-bazilikában található híres Mária-kegykép előtt imádkozott apostoli útja sikeréért. A hírt a szentszéki szóvivő tette közzé Twitter-üzenetben.

A Szentatya az Alitalia A330-as járata fedélzetén 9.51 perckor szállt föl Róma Fiumicino repülőteréről, és mintegy 13 órás utazást követően helyi idő szerint 16.30-kor (magyar idő szerint 22.30-kor) érkezik Panamaváros Tocumen nemzetközi repülőterére. Az indulás előtt Twitter-üzenetében Ferenc pápa a hívek imáit kérte az ifjúsági találkozóért, ami – miként január 20-án, vasárnap, az Úrangyala imádság alkalmával fogalmazott – szép és fontos esemény az Egyház életében.

A Szentatya csütörtöki első programjai között szerepel a találkozás a helyi közélet képviselőivel, a diplomáciai testület és a civil társadalom tagjaival; ezt követően a közép-amerikai püspökökkel találkozik.

Ferenc pápa csütörtökön este nyitja meg az ifjúsági világtalálkozót.

A panamai apostoli út részletes programját korábbi hírünkben olvashatják.

* * *

A Kolumbia és Panama határán, az Atrato folyó torkolatánál fekvő (1510-ben alapított) La Guardia városában alapította meg X. Leó pápa 1513-ban az amerikai kontinens első egyházmegyéjét, élén egy ferences püspökkel. Az egyházmegye székhelye 1524-ben a mai Panamavárosba került. Az 1583-ban ide érkező jezsuitáknak köszönhetően kezdte meg működését 1674-ben a Xavéri Szent Ferencről elnevezett egyetem, mely száz éven át működött.

Az 1800-as évekbeli függetlenségi törekvések során a panamai püspök és sok papja is támogatta a nemzeti önrendelkezés követeléseit. Panama 1837-ben létesített diplomáciai kapcsolatot a Szentszékkel, melyet ötven évvel később konkordátum erősített meg.

XI. Piusz pápa 1925-ben érsekségi rangra emelve Panamavárost; az érsekségből leválasztva születtek meg a szuffragáneus egyházmegyék. 1970-ben a Panamában szolgáló katolikus papok 75 százaléka idegen misszionárius volt: spanyol, olasz, észak-amerikai. Az 1983 májusában Panamába látogató II. János Pál pápa szorgalmazta helyi papok nevelését és folytatta új egyházmegyék megteremtését.

Korunk kihívásai a panamai egyház számára: az élet védelme a fogantatástól annak természetes végéig; az egy férfi és egy nő kapcsolatán alapuló hagyományos családmodell védelme, a kiskorúak megóvása a visszaélésektől, a rabszolgaságtól, a prostitúciótól; a szekták erőszakos terjedése, továbbá szociális igazságtalanságok, erőszak és korrupció – az Egyház nemzeti misszió meghirdetésével válaszolt e kihívásokra. A legsúlyosabb kihívás politikai szinten éri a helyi katolikus egyházat: nem kormányzati szervezetek nyomást gyakorolva próbálják rávenni a püspököket és a papokat, hogy fogadják el a genderelméletet, és ismerjék el egyházi és társadalmi szinten a különféle együttélési formákat. A főpásztorok azonban az Egyház hitbéli és erkölcsi tanításához hűen kiállnak a család és az élet védelme mellett.

A panamai főpásztorok eddig két ad limina látogatást tettek a Vatikánban: 2008-ban XVI. Benedek pápa fogadta őket, aki határozottan kérte tőlük a család védelmét és az Egyház társadalmi tanításának megismertetését és alkalmazását. 2017-es ad limina látogatásuk során predig az élet és a család védelméről, valamint az ifjúsági világtalálkozóra való előkészületekről folytattak kötetlen beszélgetést Ferenc pápával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria