Ferenc pápa ellátogatott az orosz követségre, hogy kifejezze aggodalmát az ukrajnai háború miatt

Kitekintő – 2022. február 25., péntek | 15:35

Ferenc pápa február 25-én délelőtt elment Oroszország vatikáni nagykövetségére, ahol több mint fél órát töltött. A Szentatya aggodalommal figyeli az eseményeket, előző nap Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár tett közzé nyilatkozatot az események kapcsán.

Ferenc pápa ki akarta fejezni aggodalmát az ukrajnai háború miatt, ezért személyesen látogatott el az Oroszországi Föderáció Alekszander Avdejev által vezett nagykövetségére, amely a Via della Conciliazionén található. A szentszéki sajtószolgálat vezetője, Matteo Bruni megerősítette, hogy a Szentatya több mint fél órát töltött a nagykövetségen. Szokatlan, hogy egy pápa maga látogasson el egy nagykövetségre. A protokoll szerint a Szentszékhez akkreditált nagyköveteket a Vatikánban fogadja a pápa.

Február 23-án, az általános kihallgatás végén, még az erőszak elszabadulása előtt a pápa kifejezte fájdalmát Ukrajna helyzetének súlyosbodása miatt. A politikai vezetőkhöz fordult, hogy „végezzenek komoly lelkiismeret-vizsgálatot Isten színe előtt, aki a béke, és nem a háború Istene”. Majd mindenkihez, hívőkhöz és nem hívőkhöz egyaránt szólt: „Jézus azt tanította nekünk, hogy az erőszak ördögi értelmetlenségére Isten fegyvereivel, az imával és a böjttel válaszoljunk. Mindenkit arra kérek, hogy március 2-án, hamvazószerdán tartsunk böjti napot a békéért. Külön biztatom a hívőket, hogy azon a napon buzgón szenteljék magukat az imádságnak és a böjtnek. A Béke Királynője óvja meg a világot a háború őrültségétől!”

Február 24-én pedig, Ukrajna „sötét órájában” Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár adott ki nyilatkozatot. Emlékeztetett a pápa felhívására, amely sürgetővé vált azzal, hogy az orosz erők megkezdték a hadműveleteket Ukrajnában: „A tragikus forgatókönyv, amitől mindannyian féltünk, sajnos kezd valósággá válni.” Hozzátette: „De van még idő a jóakaratra, van még tere a tárgyalásoknak, van még hely a bölcsesség gyakorlására, amely megakadályozza a részérdekek felülkerekedését, megvédi mindenki jogos törekvéseit és megmenti a világot a háború őrületétől és borzalmaitól.” „Mi, hívő emberek nem veszítjük el a reményt, bízunk benne, hogy a világ sorsát kezükben tartók lelkiismeretében pislákol a fény” – hangsúlyozta.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria