Ferenc pápa eltekint az elévülési időtől Marko Rupnik ügyében

Ferenc pápa – 2023. október 27., péntek | 16:48

A Szentszéki Sajtóközpont október 27-én kiadott közleménye értelmében a Szentatya az elévülési idő feloldásával lehetővé tette, hogy lefolytassák a tárgyalást a szlovén jezsuita szerzetes ügyében, aki felnőtt nőkkel szemben követett el visszaéléseket.

A szentszéki közlemény szerint „szeptemberben a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága Marko Rupnik ügyének kezelésében súlyos problémákról és az áldozatokhoz való közelség hiányáról tett jelentést a pápának. Ennek következtében a Szentatya felkérte a Hittani Dikasztériumot, hogy vizsgálja meg az ügyet, és úgy döntött, hogy eltér az elévülési időről való szabályozástól, hogy lehetővé tegye a tárgyalás lefolytatását. A pápa szilárdan hisz abban, hogy ha van valami, amit az Egyháznak tanulnia kell a szinódusból, az nem más, mint hogy „figyelmesen és együttérzően kell meghallgatni azokat, akik szenvednek, különösen azokat, akik úgy érzik, az Egyház peremére szorultak”.

*

Marko Ivan Rupnik jezsuita szerzetes az Egyház egyik kiemelkedő vallásos művészeként elfoglalt kitüntetett helyzetét arra használta fel, hogy felnőtt nőkkel szemben szexuális visszaéléseket kövessen el. 

2020 májusában közösítették ki az Egyházból, azonban a Hittani Kongregáció még abban a hónapban ezt feloldotta, miután Rupnik megbánta bűneit. Egy évvel később ugyanez a kongregáció úgy döntött, hogy nem emel vádat ellene egy másik, egykori apácával szembeni lelki és szexuális visszaélés vádja miatt, mivel a vád elévült.

A jezsuita rend ezt követően arra kérte az áldozatokat, hogy jelentkezzenek, tegyenek panaszt. Rupnik szolgálatát a jezsuita rend 2022-ben korlátozta, és megtiltották neki, hogy gyóntasson, lelki útmutatást adjon, vagy lelkigyakorlatokat vezessen. Idén februárban eltiltották a művészi tevékenysége folytatásától, június 9-én dekrétummal elbocsátották a jezsuita rendből.

Forrás: Szentszéki Sajtóközpont

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria