Ferenc pápa fát ültetett Assisi Szent Ferenc emléknapján

Ferenc pápa – 2019. október 4., péntek | 19:22

A Szentatya faültetéssel emlékezett a teremtés dicséretének nagy szentjére, Assisi Szent Ferencre. Liturgikus emléknapján, október 4-én délben egy magyaltölgycsemetét ültetett el a vatikáni kertekben.

A faültetésen jelen voltak Amazónia térségének egyházi vezetői és őslakosainak küldöttsége, a püspöki szinódus és az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma tagjai, a ferences rend elöljárói, a pánamazóniai imahálózat képviselői és a katolikus globális környezetvédő mozgalom vezetői.

A pápa rövid szertartás keretében imádságot mondott a jelenlévőkkel együtt.

A kis magyaltölgy Assisi környékéről származik. A Szentatya gesztusával Szent Ferenc lelkiségéhez csatlakozik, mely immár nyolcszáz éve ideológia nélkül hirdeti, hogy Isten nemcsak nagy „kertész”, aki fákat ültet, hanem a kereszt fájára szegezett Megváltó is. Gesztusával a pápa a teremtett világ szépségére való rácsodálkozásra hív.

Örülök, hogy itt lehetek veletek Szent Ferenc emléknapján – kezdte beszédét a pápa. – A Laudato si’, mi’ Signore! (Áldott légy, Uram! – magyarul Naphimnuszként ismert a költemény – a szerk.) egy szívből fakadó ének, Isten dicséretének dala a csodálatos teremtésért. Ez Szent Ferenc válasza a Szél testvér, a Víz húgocska, a Tűz testvér és a Földanya nővér szépségére. Assisi „Poverellójának” éneke inspirálta a közös ház gondozásáról szóló enciklikámat. Szent Ferenc az átfogó ökológia példája.

Ma egy lezárást és egy kezdetet ünnepelünk – emlékeztetett a Szentatya. – Egyfelől lezárul a teremtésvédelemért való imaidőszak, az imádság és elkötelezettebb cselekvés időszaka a közös ház javára, mely szeptember 1-jén kezdődött és október 4-én fejeződik be. Másfelől ma kezdjük meg jelképesen az amazóniai térségről szóló püspöki szinódust. Ez a folyamat Puerto Maldonadóban kezdődött a múlt év elején, ahol kifejezésre jutattam őslakos testvéreimnek, hogy velük vagyok és meghallgatom őket. Most pedig így köszöntöm őket: Isten hozott Benneteket!

Ajánljuk a szinódust Szent Ferenc oltalmába! Élete és műve lényeges irányvonalakat ad nekünk új utak megkülönböztetéséhez, mind az Egyház, mind az átfogó ökológia számára. Kérjük Assisi „Poverellójától”, járjon közbe a szinódusért, hogy azt ökológiai és pasztorális megtérésként éljük meg, továbbá hagyjuk magunkat komolyan kérdőre vonni Amazónia földrajzi és egzisztenciális perifériái vonatkozásában. Az Úr áldjon meg benneteket és kérem, ne feledkezzetek meg imádkozni értem – kérte Ferenc pápa a vatikáni kertekben mondott beszéde végén, miután fát ültetett Assisi Szent Ferenc emléknapján.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria