Ferenc pápa felhívása: A békébe és ne a háborúba fektessünk be!

Ferenc pápa – 2018. november 11., vasárnap | 20:48

November 11-én délben, a Szent Péter téren mondott beszédében a Szentatya megemlékezett az első világháború befejezésének centenáriumáról.

Ferenc pápa az Angelus elimádkozása után a következő szavakkal fordult a Szent Péter-téren összegyült zarándokokhoz:

„Ma száz éve, hogy véget ért az első világháború, melyet elődöm, XVI. Benedek »hasztalan mészárlásnak« nevezett. Ezért ma helyi idő szerint 13.30-kor megszólalnak a harangok az egész világon, így a Szent Péter-bazilika harangjai is. Az első világháború szigorú figyelmeztetés mindenki számára a háború kultúrájának elutasítására és minden jogszerű eszköz igénybevételére a világ számos területén még ma is áldozatokat követelő konfliktusok beszüntetésére. Úgy tűnik, nem tanulunk a történelemből. Miközben imádkozunk annak a borzalmas tragédiának összes áldozatáért, mondjuk ki határozottan: a békébe és ne a háborúba fektessünk be! Nézzünk a nagy Tours-i Szent Márton emblematikus alakjára: ő kettévágta köpenyét, hogy megossza azt egy szegénnyel. Az emberi együttérzésnek ez a mozdulata mutassa meg mindenkinek a béke építésének útját!”

Ferenc pápa 2014. szeptember 13-án, az észak-olaszországi Redipuglia katonai emlékhelyen szentmisét mutatott be az első világháború kitörésének centenáriuma alkalmából és lerótta tiszteletét a harcokban elesett katonák előtt.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria