Ferenc pápa fogadta a Szent Péter téren idén felállított betlehem és karácsonyfa adományozóit

Ferenc pápa – 2017. december 9., szombat | 14:19

Ferenc pápa december 7-én a VI. Pál teremben fogadta a Szent Péter téren idén felállított 18. századi nápolyi stílusú betlehemi jászol, valamint a Lengyelországból érkezett 28 méter magas karácsonyfa adományozóit.

Az audiencián a Szentatya köszönetet mondott az ajándékokért. „A magasba nyúló fenyő arra ösztönöz minket, hogy mi is fontosabb kegyelmi ajándékok felé törekedjünk; fölemelkedjünk a minket elhomályosító fellegek fölé, hogy megtapasztaljuk, milyen szép és örömteli elmerülni Krisztus világosságában. A betlehemi jászol egyszerűségében találkozunk Isten gyengédségével, mely a gyermek Jézusban mutatkozott meg, és szemléljük azt. A betlehemi jászol, amelynek díszítését idén az irgalmasság cselekedetei ihlették, olyan hely, mely elgondolkodtat minket. Jézust szemléljük ott, aki magára vette az emberi nyomorúságokat, és minket is erre szólít az irgalmasság cselekedetein keresztül. A fenyőfa pedig idén a lengyel nép hitének jele, mely ezzel az ajándékkal akarta kifejezni hűségét Péter széke iránt” – fogalmazott Ferenc pápa.

Az audiencián mintegy négyezren voltak jelen, köztük azok a gyermekek is, akik a karácsonyfa díszeit készítették. A „kívánsággömböket” felnőtt művészek segítségével kerámiából készítették a földrengés sújtotta területek, Spoleto és Norcia gyermekkórházainak onkológiai osztályán kezelt gyermekek. A pápa külön köszönetet mondott nekik, mert alkotásaikban megjelenítették álmaikat és kívánságaikat, melyeket fölemelnek az ég felé. Jézus gyermekké lett, mint ők, hogy elmondja: szereti őket. „Köszönet a tanúságtételekért, hogy megszépítettétek ezeket a karácsonyi jelképeket, melyeket a világ minden tájáról ideérkező zarándokok és látogatók megcsodálhatnak majd” – tette hozzá a Szentatya.

A betlehemi jászol és a karácsonyfa január hetedikéig lesz látható a Szent Péter téren.

Az Úr karácsonya legyen alkalom arra, hogy jobban odafigyeljünk a szegények szükségleteire, és mindazokra, akik Jézushoz hasonlóan nem találnak befogadásra – mondta Ferenc pápa, és imáiról biztosította az egybegyűlteket: fohászkodik az Úrhoz, hogy hallgassa meg és teljesítse kéréseiket. „Arra kérlek, hogy ti is imádkozzatok értem és egyházi szolgálatomért” – mondta a pápa, majd megáldotta a VI. Pál teremben összegyűlt híveket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria