Ferenc pápa húsvéthétfőn délben: Ne felejtsétek el, hogy a pápa imádkozik értetek!

Ferenc pápa – 2020. április 13., hétfő | 16:45

Április 13-án a Szentatya a napi evangéliumi szakasz alapján a nők jelentőségről beszélt: ők voltak Jézus feltámadásának első hírvivői is, és most, a világjárvány idején is az első vonalban harcolnak, dolgoznak és gondoskodnak.

Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Kedves testvérek, jó napot kívánok!

Ma, húsvéthétfőn [olaszul: az angyal hétfőjén] megszólal Krisztus feltámadásának örömteli híradása. Az evangéliumi szakasz (vö. Mt 28,8–15) elmondja, hogy a megrémült nők gyorsan elhagyják Jézus sírját, melyet üresen találtak; de Jézus megjelenik nekik az úton, és azt mondja nekik: „Ne féljetek! Siessetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy menjenek Galileába, mert ott viszontláthatnak engem” (Mt 28,10). Ezekkel a szavakkal a feltámadt Jézus az apostolok felé irányuló missziós megbízást ad a nőknek. Ők ugyanis csodálatosan példát mutattak Krisztus iránti hűségükről, odaadásukról és szeretetükről mind nyilvános működése, mind kínszenvedése idején; most pedig ő jutalmazza meg őket ezzel a figyelmes, különleges szeretetet kifejező gesztussal. Nők: a kezdetnél mindig a nők állnak. A kezdetnél ott állt Mária; [a húsvét utáni] kezdetnél ismét csak a nők állnak.

Először a nők, aztán a tanítványok és különösen Péter állapítják meg a feltámadás valóságát. Jézus többször előre bejelentette nekik, hogy a szenvedés és a kereszt után feltámad, ám a tanítványok nem értették meg, mert még nem voltak készen. Hitüknek még minőségi ugrást kellett végrehajtania, melyet csak a Szentlélek, a feltámadt Jézus ajándéka tudott előidézni.

Az Apostolok cselekedeteinek elején azt halljuk, hogy Péter bátran és világosan kijelenti: „Ezt a Jézust Isten feltámasztotta, mi, mindannyian pedig tanúi vagyunk ennek” (ApCsel 2,32). Mintha azt mondaná: „A fejemet teszem rá. Az életemet adom érte.” És aztán valóban életét fogja adni érte. Attól a pillanattól fogva az a híradás, hogy Krisztus feltámadt, mindenütt elterjed és eljut a föld minden szegletébe, mindenki számára a remény üzenetévé válik. Jézus feltámadása azt üzeni, hogy az utolsó szó nem a halálé, hanem az életé. Az egyszülött Fiú feltámasztásával az Atyaisten teljes mértékben kinyilvánította minden kor embere iránt érzett szeretetét és irgalmát.

Ha Krisztus feltámadt, akkor bizalommal tekinthetünk létezésünk minden eseményére, a legnehezebb, a szorongással és bizonytalansággal teli eseményekre is. Ez tehát a húsvéti üzenet, amelyet hirdetnünk kell szavakkal, de mindenekelőtt tanúságtevő életünkkel. Visszhangozza otthonunk és szívünk ezt a hírt: „Krisztus, az én reményem, feltámadt!” (Húsvéti szekvencia). Ez a bizonyosság erősítse meg minden megkeresztelt ember hitét, és mindenekelőtt öntsön lelket azokba, akiknek nagyobb szenvedésekkel és nehézségekkel kell szembenézniük!

Segítsen nekünk Szűz Mária, fia, Jézus halálának és feltámadásának csendes tanúja, hogy erősen higgyünk az üdvösség eme misztériumában: ha hittel fogadjuk, megváltoztathatja életünket! Ezt a húsvéti jókívánságot küldöm mindnyájatoknak! Őrá, a mi anyánkra bízom ezt a jókívánságot, akihez most a Regina Caeli imával fordulunk.

A Szentatya szavai a Regina Caeli elimádkozása után:

Kedves testvérek!

Hallottuk, hogy a nők elvitték Jézus feltámadásának jó hírét a tanítványoknak. Ma szeretnék megemlékezni – veletek együtt – arról, hogy mennyi mindent tesznek a nők annak érdekében, hogy ebben az egészségügyi vészhelyzetben is másokról gondoskodjanak: orvosnők, ápolónők, rendőrnők és fegyőrnők, az alapvető árucikkek üzleteinek alkalmazottai, valamint a sok anya, nővér, nagymama, akik bezárva otthon vannak az egész családdal, gyermekekkel, idősekkel és fogyatékkal élőkkel. Időnként fennáll a veszélye, hogy erőszakot szenvednek egy olyan együttélés keretében, melynek túlzott terheit hordozzák. Imádkozzunk értük, hogy az Úr adjon nekik erőt, és hogy közösségeink támogassák őket családjukkal együtt! Adja meg nekünk az Úr a nők bátorságát, hogy mindig tudjunk előrehaladni!

Most, a húsvét hetében szeretném kifejezni közelségemet és szeretetemet a koronavírus által erősen sújtott összes országnak. Némelyikben igen magas a fertőzöttek és elhunytak száma. Különösen gondolok Olaszországra, az Amerikai Egyesült Államokra, Spanyolországra, Franciaországra…, hosszú a lista. Imádkozom mindegyikükért. Ne felejtsétek el, hogy a pápa imádkozik értetek, és közel van hozzátok!

Ismételten szívből kívánok mindenkinek áldott húsvéti ünnepeket! Maradjunk egyek az imában és egymás testvéri segítésében! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria