Ferenc pápa ismét felemelte szavát a béke érdekében: A kézfogás lehetséges

Ferenc pápa – 2024. június 9., vasárnap | 19:30

Június 9-én, vasárnap a Szentatya, miután a Szent Péter téren egybegyűlt hívekkel és zarándokokkal elimádkozta az Úrangyala Mária-imát ismét erőteljes felhívást tett a béke érdekében bátorítva mindazokat az erőfeszítéseket, amelyek a fegyveres konfliktusok megszüntetését szolgálják.

A pápa emlékeztetett: „Holnapután a gázai humanitárius helyzetről nemzetközi konferenciát tartanak Jordániában, melyet a jordániai király, az egyiptomi elnök és az ENSZ főtitkára szervezett. Miközben köszönetet mondok nekik ezért a fontos kezdeményezésért,

bátorítom a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen, minden eszközzel segítse a háborútól sújtott gázai lakosságot. A humanitárius segélyeknek el kell jutniuk a rászorulókhoz, senki se akadályozza meg!

Tegnap volt a tizedik évfordulója a békéért való fohászkodásnak a Vatikánban, amelyen részt vett az izraeli elnök, a néhai Simón Peresz és a palesztin elnök, Abu Mazen. Az a találkozó azt bizonyítja számunkra, hogy a kézfogás lehetséges, és hogy

a békéhez bátorság kell, sokkal több bátorság, mint a háborúhoz.

Ezért bátorítom a felek között folyamatban lévő tárgyalásokat, még ha nem is könnyűek, és remélem, hogy a palesztinok és az izraeliek érdekében azonnal elfogadják a javaslatokat a békére, a tűzszünetre minden fronton és a túszok szabadon bocsátására.

Ne feledkezzünk meg a meggyötört ukrán népről sem, mely a leginkább szenved és a legjobban vágyik a békére. Köszöntöm ezt a zászlót tartó ukrán csoportot. Közel vagyunk hozzátok!

Békevágy tölt el benneteket. Ezért bátorítom mindazokat az erőfeszítéseket, amelyek ara irányulnak, hogy a béke – nemzetközi segítséggel – minél hamarabb megvalósuljon.

Ne feledkezzünk meg Mianmarról sem!”

Feernc pápa szavait fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria