Ferenc pápa kérésére szentszéki közleményt adtak ki a McCarrick-ügyben

2018. október 7. vasárnap 19:13

A nemrégiben Theodore Edgar McCarrick érsek ügyében nyilvánosságra hozott vádakkal kapcsolatban a Szentatya, aggódva a zavar miatt, amelyet azok a hívek lelkében okoznak, az alábbi közlemény nyilvánosságra hozatalát kérte.

2017 szeptemberében a New York-i Főegyházmegye jelezte a Szentszék felé, hogy egy férfi azzal vádolta McCarrick egykori bíborost, hogy visszaélést követett el vele szemben a hetvenes években. A Szentatya érdembeli, mélyreható vizsgálatot rendelt el, amelyet a New York-i Főegyházmegyében folytattak le, és amelynek befejeztével annak zárójelentését a Hittani Kongregációnak megküldték. Időközben, mivel a vizsgálat folyamán súlyos gyanúk merültek fel, a Szentatya elfogadta McCarrick érsek lemondását a bíborosi tisztségről, megtiltotta számára, hogy nyilvánosan szolgálatot lásson el, és imában és bűnbánatban eltöltött életmódra kötelezte.

A Szentszék nem késlekedik majd, hogy a maga idejében nyilvánosságra hozza McCarrick érsek ügyének végső konklúzióját. Emellett az érsek ellen felhozott további vádakra való tekintettel a Szentatya elrendelte az előzetes vizsgálatok során összegyűjtött információk kiegészítését a dikasztériumok és a Szentszék más hivatalainak archívumában megtalálható, a McCarrick egykori bíborosra vonatkozó teljes dokumentáció újbóli áttanulmányozásával az összes, releváns kérdés tisztázása érdekében, történelmi kontextusukban megvizsgálva, és objektív módon értékelve őket.

A Szentszék tudatában van annak, hogy a tények és a körülmények megvizsgálása során olyan egykor meghozott döntésekre is fény derülhet, amelyek nincsenek összhangban az ehhez hasonló esetek mai megközelítési módjával. Ferenc pápa álláspontja azonban világos: „Az igazság útján fogunk végigmenni, akárhová is vezessen az bennünket” (Philadelphia, 2015. szeptember 27.). Maga a visszaélés, és annak fedezése sem tolerálható tovább, sem az azokkal a püspökökkel való eltérő bánásmód, akik visszaéléseket követtek el vagy fedeztek, ez ugyanis a klerikalizmusnak egy elfogadhatatlan formáját jelentené.

A Szentatya, Ferenc pápa, megújítja sürgető felhívását, miszerint egyesítsük erőinket az Egyházon belül és azon kívül elkövetett visszaélések ellen való küzdelemben, illetve hogy megelőzzük, hogy hasonló bűncselekmények történhessenek a jövőben a társadalom ártatlan és leginkább sebezhető tagjainak kárára. Ahogy azt már korábban nyilvánosságra hoztuk, Ferenc pápa összehívta a világ püspöki konferenciáinak elnökeit a jövő év februárjára, miközben még visszhangzanak a közelmúltban Isten népéhez intézett levelének szavai: „Az egyetlen mód, ahogy erre a rosszra válaszolhatunk, amely sokak életét befolyásolja, hogy feladatként tekintünk rá, amelybe Isten népeként bele kell vonódnunk és részt kell vennünk. Ez a tudatosság, hogy ti. egy nép tagjának és egy közös történet részének érezzük magunkat, arra tesz képessé minket, hogy bűnbánatra nyitott lélekkel felismerjük vétkeinket és múltunk hibáit, és hogy hagyjuk magunkat bensőleg megújulni” (2018. augusztus 20.).

Fordította: Koszoru Péter

Forrás: Vatican.va

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57
Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 9.

Mai evangélium – 2018. december 9.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle