Ferenc pápa kinevezte Scicluna érseket a Hittani Kongregáció titkárhelyettesévé

Ferenc pápa – 2018. november 14., szerda | 12:25

Charles Jude Sciclunát a pápa november 13-án kinevezte a Hittani Kongregáció titkárhelyettesévé. A főpásztor megtartja máltai érseki hivatalát.


Az 59 éves máltai érsek Torontóban született Máltáról Kanadába vándorolt szülők gyermekeként, majd néhány hónapos korában a család visszaköltözött a szigetországba. 19 évesen lépett be a szemináriumba, a Máltai Egyetemen tanult jogot és teológiát, majd a Pápai Gergely Egyetemen kánonjogot. 27 évesen szentelték pappá. 1995-ben II. János Pál pápa hívta szentszéki szolgálatra. 2012-ben XVI. Benedek püspökké-, 2015-ben Ferenc pápa Málta metropolita érsekévé nevezte ki.

XVI. Benedek pápasága idején kezdte meg szolgálatát a Hittani Kongregációban. 2002 és 2012 között ügyészi minőségben (promotor iustitiae) foglalkozott a szexuális visszaélési ügyekkel. Ferenc pápa 2015-ben kinevezte a legsúlyosabb bűnökkel (delicta graviora) foglalkozó vatikáni testület elnökének, szintén a Hittani Kongregáción belül. Ezek közé tartoznak a hit elleni bűnök, illetve a kiskorúak elleni szexuális visszaélés is.

2018 februárjában Scicluna érseket bízta meg a pápa a chilei Karadima atya által elkövetett visszaélések felderítésével, valamint az osornói püspök ügyének kivizsgálásával. Időközben Juan Barros püspök lemondott, míg a nyolcvanéves Karadimát a pápa szeptember 27-i hatállyal elbocsátotta klerikusi állapotából kiskorúak szexuális bántalmazása miatt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria