Ferenc pápa Kolumbiában a fiatalokhoz: Fertőzzetek meg bennünket a reményetekkel!

2017. szeptember 8. péntek 15:49

Ferenc pápa kolumbiai látogatása első teljes napjának kezdetén, szeptember 7-én, csütörtökön 22 ezer fiatallal találkozott a bogotái bíborosi palota előtti téren.

Beszédében arra buzdította őket, hogy ápolják az örömöt az életükben, törekedjenek felismerni és ezáltal enyhíteni a szenvedést, keressék egymást termékenyítő találkozásokon keresztül, és a megbocsátással gyógyítsák a szíveket, fedezzék fel az ország gazdagságát, és induljanak Jézus elé.

Béke legyen veletek! Vágytam hozzátok jönni mint a béke és a reménység zarándoka. Tanulni jöttem hozzátok, a hitetekből és a bajokkal szemben mutatott erőtökből – mondta a Szentatya. – Mint tudjátok, a püspöknek és a papnak tanulnia kell a népétől, és én azért jövök, hogy tanuljak tőletek. Ti most nehéz időket éltek, de az Úr közel van hozzátok. Ő nem válogat, nem zár ki senkit, az Úr mindenkit átölel, mert mindnyájan fontosak vagyunk a számára. Ezekben a napokban szeretném megosztani veletek a legfontosabb igazságot, hogy az Isten egy atya szeretetével szeret bennünket.

A nagy zajt csapó fiatalok előtt a pápa megjegyezte: Bekötött szemmel kitaláltam volna, hogy ti, fiatalok csináljátok ezt szép összevisszaságot. Öröm veletek találkozni, és kérlek benneteket, hogy tartsátok életben ezt az örömet, mert ez a fiatal szív jele, mely találkozott az Úrral. Ha ápoljátok, senki nem veheti el tőletek. A kétség idején se engedjétek elrabolni tőletek az örömet, mely mindent egyesít annak a tudatában, hogy az Úr szeretettjei vagyunk. Az Isten atyaként szeret bennünket, és ez az alapja örömünknek. Krisztus szeretetének a tüze teszi túláradóvá ezt az örömet, mely képes lángra lobbantani az egész világot.

Ne féljetek a jövőben előttetek álló feladatoktól – biztatta a fiatalokat Ferenc pápa –, merjetek álmodni, nagyot és merészet, ne a nagyon is földi dolgokkal foglalkozzatok, hanem repüljetek a magasba! Ismerjétek fel mások szenvedéseit! Az egész világ önkénteseiként képesek vagytok az időtöket mások rendelkezésére bocsátani, lemondva saját kényelmetekről, önmagatokról, hagyva, hogy a legsérültebbek megindítsanak benneteket. A halál, a szenvedés, a megosztottság láttán mozduljatok meg kolumbiai testvéreitek szenvedése felé, és segítsetek bennünket, időseket is, hogy ne törődjünk bele a fájdalomba és az elhagyottságba. Szükségünk van rátok, segítsetek nekünk! 

A bonyolult és összetett környezetben élő fiataloknak, akik a világ feketén-fehéren való látásához szoktak hozzá, a Szentatya azt hangsúlyozta, hogy a szürkének egy nagyon árnyalt színskálája létezik, ami viszont a relativizmus kockázatával jár, ezért arra intette őket, hogy ne essenek a relativizmus csapdájába. Emlékeztette őket, hogy a megítélés, a tévedések jelzése mellett van egy szép és építő képességük: a megértés képessége, mely ugyan nem leplezi a tévedést, de azt is látja, hogy a tévedések mögött sok ok és enyhítő körülmény húzódik meg.

Ti, fiatalok, nagyon könnyen tudtok egymással találkozni, elég hozzá egy jó kávé, valami innivaló, zene, műalkotás, akár egy focimeccs. Könnyedén tudtok egymással találkozni, éppen ezért vagytok képesek arra, hogy tanítsatok bennünket a találkozás kultúrájára, ami nem azt jelenti, hogy ugyanolyan módon gondolkodunk, élünk és válaszolunk. A találkozás kultúrája azt jelenti, hogy a mi megkülönböztethető sajátosságainkon túl van valami olyan nagy dolog, ami egyesít minket, ami meghalad bennünket – hangsúlyozta a pápa.

A fiatalságotok tesz képessé benneteket az élet egy nehéz feladatára, ez pedig a megbocsátás. Nem engeditek, hogy a mi öreg történeteink lépre csaljanak benneteket, mert mi a haragjainkhoz tapadunk. Vessétek a hátatok mögé a sértéseket, gyűlölet nélkül nézzetek előre, mert ezt várja tőletek Kolumbia jövője! Éppen a megbocsátás képessége révén tudjátok a mi szíveinket meggyógyítani. Csak fertőzzetek meg bennünket a fiatalos reménységetekkel, mert ez meggyógyítja a hitetlenkedés és kétségbeesés beteg lelkületét! – kérte a Szentatya. – Adjatok éltető levegőt, oxigént Kolumbiának, legyetek bátrak az ország értékeinek felfedezésében!

Beszéde végén a pápa már nemcsak a téren jelen lévő fiatalokhoz szólt, hanem mindenkihez, gyermekekhez, középkorúakhoz és idősekhez egyaránt. Arra kérte őket, hogy induljanak Jézus elé, mert éppen a vele való találkozás révén valósul meg a megújulás, ami által igazságosabb, szilárdabb és termékenyebb lesz az országuk.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
kuldetesunk-nem-egyszemelyes-feladat-beiktattak-hortobagyi-cirillt-az-uj-pannonhalmi-fo
Küldetésünk nem egyszemélyes feladat – Beiktatták Hortobágyi Cirillt, az új pannonhalmi főapátot

A bencés rend alapítójának, Nursiai Szent Benedeknek főünnepén, március 21-én iktatták be tisztségébe az új pannonhalmi főapátot, Hortobágyi T. Cirillt, Szent Asztrik apát 86. utódát.

19:03
ferenc-papa-miserol-az-aldozasban-jezus-is-magahoz-vesz-minket
Ferenc pápa a miséről: Az áldozásban Jézus is magához vesz minket!

Március 21-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten az áldozásról elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia gyógyszer is számunkra, és amikor áldozunk, nemcsak mi vesszük magunkhoz Jézust, hanem ő alakít magába minket.

19:54
Mai evangélium – 2018. március 21.

Mai evangélium – 2018. március 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 8,31–42

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle