Ferenc pápa közzétette a Máltai Lovagrend új alkotmányát

Ferenc pápa – 2022. szeptember 5., hétfő | 17:21

A pápa szeptember 3-án, szombaton fogadta a Rend küldöttségét a Vatikánban, és közzétette a Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szuverén Ispotályos Szent János Lovagrend új alkotmányát és törvénykönyvét, amelyek azonnal hatályba lépnek. A Szentatya hangsúlyozza: a Máltai Lovagrend mindig is különleges védelmet élvezett az Apostoli Szentszék részéről.

A pápa egyúttal kinevezett egy ideiglenes Szuverén Tanácsot is, amely szeptember 3-án kezdi meg munkáját, továbbá 2023. január 25-re, Szent Pál megtérésének ünnepére rendkívüli nagykáptalant hívott össze.

A dekrétumban Ferenc pápa rávilágít, hogy a rend mindig is különleges védelemben részesült az Apostoli Szentszék részéről. Az évszázadok során a különböző pápák „lépéseket tettek az identitás megerősítése, a működés fenntartása, a válságok leküzdése, valamint a rend létének és fejlődésének garantálása érdekében, a szuverenitás jogainak tekintetében is nemzetközi szinten”. A Szentatya emlékeztet arra, hogy a rend előjogai nem alkotják a szuverén szervekre vonatkozó jogkörök és előjogok összességét a szó teljes értelmében, ahogyan azt a Bíborosi Bíróság 1953. január 24-i határozata kimondja. Szerzetesrendként ezért különböző formákban a Szentszéktől függ.

Ferenc pápa hangsúlyozza, hogy az évek során atyai gondoskodással és aggodalommal követte a rend útját. Kifejezi nagyrabecsülését a világ különböző részein végzett tevékenységéért, valamint köszönetet mond a tagok és önkéntesek nagylelkű hozzájárulásáért. Ugyanakkor megjegyzi, hogy meg kell kezdeni az egész rend mélyreható spirituális, erkölcsi és intézményi megújítását.

A pápa a „reform fontos munkáját” különleges küldöttére, Silvano Maria Tomasi bíborosra bízta, aki az alkotmány és a törvénykönyv felülvizsgálatát vezette, és a nagymesteri helytartóval együtt előkészíti a rendkívüli nagykáptalant. „Sok lépést megtettek, de ugyanennyi akadály és nehézség is adódott az út során” – írja a Szentatya. Végül a dekrétummal megerősíti különleges küldöttének „minden jogkörét, amellyel a múltban is rendelkezett a rendkívüli nagykáptalan befejezéséig”.

A Szuverén Máltai Lovagrend által kiadott közleményben Fra’ John Dunlap nagymesteri helytartó és a rend ideiglenes kormányának vezetője kijelentette: „A Máltai Lovagrend üdvözli a pápa atyai cselekedeteit, amelyek kifejezik nagy szeretetét a rend iránt. Az elmúlt hónapokban elé terjesztett különféle javaslatok gondos áttekintése során a pápa olyan utat jelölt ki, amely a rend szerzetesi intézményként és szuverén entitásként való jövőjét is biztosítani fogja.”

A nagymesteri helytartó továbbá megjegyzi, hogy a pápa döntése az ideiglenes kormány felhatalmazásáról az első lépés a rend hatékonyabb és egyszerűbb kormányzásának világos tervében. Fra’ John Dunlap szerint a régóta várt főkáptalan lehetővé teszi, hogy az ideiglenes kormány után az új alkotmánynak megfelelően szabályozott kormányt alakítson. Egyúttal elismeréssel szólt a rendi kormányzásban a sok kiváló és tehetséges lovagról, akik új nézőpontokat kínálnak arra, hogy miként nézzenek szembe a mai kihívásokkal. Az új alkotmány kapcsán úgy fogalmazott: „Gondosan kidolgozott dokumentum, amely egy évezredes szerzetesrend összetettségéről és természetéről szól.” Végül az egész rend nevében szívből jövő köszönetét fejezi ki Ferenc pápának és különleges küldöttjének, Silvano Tomasi bíborosnak a rend iránt tanúsított törődésükért, alaposságukért és szeretetükért.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria