Ferenc pápa: Legyünk hálásak életünk útitársaiért!

Ferenc pápa – 2020. február 14., péntek | 20:12

A pápa Szent Cirill és Metód, Európa társvédőszentjei és Szent Bálint ünnepén, február 14-én „családi hangulatban” mutatott be szentmisét a Szent Márta-ház kápolnájában. Homíliájában búcsút vett a ház közösségének egyik tagjától, Patriziától, aki nyugdíjba ment.

A Szentatya hálás szívvel köszönetet mondott Patrizia szolgálatáért, egyúttal bocsánatot kért tőle hiányosságaikért.

A pápa homíliájában ezúttal a Szent Márta-ház hétköznapi életéről mesélt. Az itt dolgozók és élők egy nagy családot alkotnak, mely sok emberből áll, akik elkísérnek bennünket életünk útján, és akik a Vatikán szívében mindennap odaadóan és törődéssel dolgoznak. Segítik egymást, ha valaki bajban van, ha beteg vagy szomorú, és akkor is, ha valaki búcsút vesz tőlük. Az arcok, mosolyok, köszöntések valójában magok, melyeket elvetünk egymás szívében.

A pápa elmondta, hogy Patrizia negyven év munka után megy nyugdíjba, majd rámutatott: érdemes elgondolkodni a Szent Márta-ház nagy családjáról. „Hasznos nekünk, az itt lakóknak erre a családra gondolni, melynek tagjai elkísérnek bennünket, még ha nem is laknak itt, de részesei az életutunknak, szomszédok, barátok, munka- és tanulótársak; nem vagyunk egyedül. Az Úr egy népet akar szerezni nekünk, akarja, hogy társaságban legyünk.”

A pápa emlékszik számos munkatárs nagylelkű szolgálatára. Minden név mögött egy jelenlét, egy történet, hosszabb-rövidebb ott-tartózkodás rejlik, mely jelet hagy. Családias lelkület alakult ki, amely helyet kapott a Szentatya szívében is. Ferenc pápa név szerint emlékezett meg Luisáról, Cristináról is, továbbá a ház „nagymamájáról”, Maria nővérről, aki fiatalon kezdett itt dolgozni, és eldöntötte, hogy Istennek ajánlja az életét.

A pápa megemlékezett azokról is, akik nincsenek már köztük: Miriamról, aki a gyermekével együtt távozott el, és Elviráról, aki a végsőkig küzdött az életéért. Aztán vannak mások, akik nyugdíjba mentek vagy ma már máshol dolgoznak.

A Szentatya hangsúlyozta: Hasznos dolog számunkra, ha hálásan emlékezünk azokra, aki elkísértek minket életünk egy-egy útszakaszán. Az Úr iránti hálánk gesztusaként köszönjük meg őket: „Köszönjük Urunk, hogy nem hagysz egyedül minket.” Igaz, ahol emberek vannak, ott mindig vannak problémák. Itt is, a házon belül. Az ember imádkozik és pletykál, mindkettőt teszi, és néha vétkezik a szeretet ellen. Vétkezik, elveszti a türelmét, aztán bocsánatot kér… Ahogy egy családban történik. „Szeretném megköszönni mindazok türelmét – mondta a pápa –, akik segítenek nekünk, és kérem a megbocsátásukat a hiányosságainkért. Ma mindenki kérjen szívből bocsánatot azoktól, akik körülvesznek minket! Veletek együtt szeretnék elköszönni Patriziától, és hálásan emlékezni. Végül nagy köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik itt dolgoznak. Önnek pedig, Patrizia, aki most élete új szakaszát kezdi, újabb negyven évet kívánunk” – zárta e jókívánsággal Ferenc pápa pénteki rendkívüli homíliáját.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria