Ferenc pápa meglepte a Vatikánban táborozó gyerekeket látogatásával

Ferenc pápa – 2020. július 22., szerda | 18:24

Szerezzetek magatoknak új barátokat, együtt jobban érzitek magatokat! – buzdította a pápa a vatikáni nyári táborba járó kisebb és nagyobb gyerekeket. A Szentatya július 20-án, hétfőn reggeli közben lepte meg a vidám gyerekcsapatot, kérdéseikre is válaszolt.

A vatikáni napközis tábor ötlete magától a pápától származott, aki így szerette volna támogatni a szentszéki dolgozók családjait. Július 20-án, hétfőn reggel 9 óra után pár perccel érkezett a Szentatya a VI. Pál terem előcsarnokába, ahol éppen reggeliztek a gyerekek – tájékoztatott Matteo Bruni szentszéki szóvivő. A pápa körbejárt az asztalok között, majd megnézte a csarnokban felállított játékokat, és beszélgetett a résztvevőkkel. 10 óra körül tért vissza a Vatikánba, miután köszönetet mondott a tábor vezetőinek munkájukért. A Szentatya leült a gyerekek közé, és arra biztatta őket, hogy kössenek új barátságokat.

Vatikánváros Kormányzósága júliusra biztosítja a nyári táborozás lehetőségét a Szentszéknél dolgozók gyermekeinek. Mintegy száz kisebb-nagyobb gyerek tölti a szünidőt a Vatikáni Kertekben, a VI. Pál teremben és a helikopter-leszállópályán kialakított táborban, a járványellenes biztonsági intézkedések betartásával. Az Ifjúsági Nyár projektet a szaléziak és a Tutti in una festa (Mindenki együtt ünnepel) elnevezésű egyesület vezeti, akik Rómában napközis táborokat szerveznek. Úszómedence, tenisz, foci és kosárlabda, felfújható játszóvár, pingpong közül válogathatnak a gyerekek, akiket körbevezetnek a festői szépségű Vatikáni Kertekben.

„Óriási meglepetés volt számunkra! Én éppen nem voltam itt, de amikor hallottam a pápa érkezéséről, azonnal visszajöttem. A Szentatya egyedül hagyta el a Szent Márta-házat, és átsétált a VI. Pál terembe, hogy üdvözölje a gyerekeket, akik a reggeli végénél tartottak. Körbejárt az asztalok között, előbb a picikkel elegyedett szóba, aztán az alsósokkal, majd a felső tagozatosokkal. Érdeklődött, mit csinálnak, mivel töltik a napokat, megkérdezte, hogy jól érzik-e magukat” – számolt be a látogatásról a nyári tábor koordinátora, Franco Fontana, a Vatikáni Csendőrség és a Vatikáni Múzeum lelkésze. „A gyerekeket annyira lenyűgözte a pápa, hogy teljesen elcsöndesedtek. Aztán lementünk a VI. Pál terembe, és azt csináltuk, amit minden délelőtt, nem változtattunk a menetrenden. Maga a pápa óhajtotta így. Három gyerek kérdéseket tett föl a Szentatyának, amiket a múlt héten fogalmaztunk meg együtt, mert terveztük, hogy írunk neki. Ő válaszolt az egyszerű kérdésekre, majd mindannyiunkat üdvözölt, és szívből jövő háláját fejezte ki a huszonkét animátornak. Közös fotót is készítettünk. Végül gyalog visszament a Szent Márta-házba.” Fontana atyára nagy hatást tett a gyerekek viselkedése, akik megérezték Ferenc pápa családias, közvetlen, atyai stílusát.

Sergio Garrozzo, a Tutti in una festa egyesület animátora a Vatikáni Rádiónak elmondta, hogy nagyon boldognak látta a pápát. Gratulált nekik a kiváló munkáért, az eredményeikért, a gyerekek öröméért és azért, mert hallotta, hogy mindenki jókat mond a táborról. Olyannyira, hogy azon gondolkozik, a jövőben is kellene szervezni nyári táborokat a Vatikánban. „Csak így tovább!” – biztatta az animátorokat a pápa. Zenével és tánccal köszöntek el a Szentatyától, együtt elénekelték neki az Estate Ragazzi tábori dalát.

Sergio többet is elárult a gyerekek kérdéseiről, melyeket a pápához intéztek. Az egyik kislány arra volt kíváncsi, hogyan tölti Ferenc pápa a napját, mire azt a választ kapta, hogy ő pap, ezért azt csinálja, amit minden pap szokott. Egy másik lány a nagypapájára emlékezett, és megkérdezte, hogy a mennyország tényleg olyan-e, mint ahogy lefestették neki, vagyis egy szép, nyugodt, boldog hely. Ferenc pápa megnyugtatta a gyermeket, és megáldotta a nyakláncát, ami a nagypapájára emlékeztette a kislányt.

A 10 éves Ludovica kérdezhetett először a pápától. „Boldognak tűnt nekem, megkérdeztem, mit szeret a legjobban a pápaságban. Azt felelte, hogy szeret a gyerekekkel lenni, és ezért jött el hozzánk. Én már máskor is találkoztam vele.” A kislány jól érzi magát a nyári táborban: „Rengeteget játszunk, jól szórakozunk, új barátokat szerzünk” – mondta el.

Hasonlóan nyilatkozott a 10 éves Zoe is: „Nem számítottam rá, hogy találkozom a pápával. Ma későn érkeztem, és amikor beléptem, az egyik animátorlány szólt, hogy itt van. Lebénultam, mert meglepetés volt számunkra, és még sosem láttam, de nagyon örültem neki. Boldog voltam, és köszöntem neki.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria