Ferenc pápa megnyitott egy római templomot éjszakára a hajléktalanoknak

Ferenc pápa – 2017. január 13., péntek | 17:18

A Trastevere negyedben található Szent Kallixtusz-templom és a hozzá tartozó helyiségek a Szentszék tulajdonában vannak. A Szent Egyed közösség és önkéntesei segítenek a hajléktalanok befogadásában, néhányan ott is alszanak velük a templomban.

Jelenleg körülbelül harminc ember talált ideiglenes menedéket a templomban az éjszakai hideg ellen, olyan olaszok és külföldiek, akik az utcán élnek. A templomot este nyolctól reggel nyolcig használhatják: éjszakánként harminc tábori ágyat állítanak fel benne, takarókkal és párnákkal. A befogadott vendégek esténként a katolikus közösség Via Dandolón lévő menzáján kapnak meleg vacsorát. 

A templom a szükséghelyzetben nyitotta meg kapuit, az önkéntesek a következő napokban igyekeznek hosszabb távra is helyet találni azoknak a hajléktalanoknak, akik ezt igénylik.

A 17. századi templom arra a kútra épült, amelyben a legenda szerint I. Kallixtusz pápa 222-ben mártírhalált halt. A Szent Kallixtusz-templom mellett található a Katolikus Egyház nemzetközi segélyszervezete, a Caritas Internationalis székhelye, a közelben pedig a Szent Egyed közösség temploma és székhelye.

Ferenc pápa a rendkívüli hideg kezdete óta a római utcákra küldte a pápai főalamizsna-hivatal járműveit, hogy az utcán éjszakázó hajléktalanok ezekben találjanak menedékre, mínusz húsz fokig meleget adó hálózsákok szétosztásáról intézkedett, valamint napközben is megnyittatta a Vatikán által működtetett egyházi éjszakai szálláshelyeket.

Forrás: L’Osservatore Romano, MTI

Fotó: Roma.Corriere.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria