Ferenc pápa megrendülését fejezte ki és megbékélésre szólította Amerikát

Ferenc pápa – 2021. január 11., hétfő | 9:50

A világjárvány miatt a Szentatya január 10-én az Apostoli Palota könyvtárszobájában imádkozta el az Úrangyala imádságot. Ferenc pápa az Angelus elmondása után megemlékezett a január 6-án erőszakossá fajult washingtoni tüntetésről és a Capitoliumban, az amerikai törvényhozás épületében zajló erőszakos eseményekről.

A Szentatya a következő szavakkal fordult az imádkozókhoz az Angelus elmondása után:

„Kedves testvérek!

Szeretném szeretettel köszönteni az Amerikai Egyesült Államok népét, melyet megrendített a kongresszus nemrég történt ostroma. Imádkozom azokért, akik életüket vesztették – öten –, azokban a drámai pillanatokban haltak meg.

Megismétlem, hogy az erőszak mindig önpusztító. Az erőszakkal semmit sem nyer az ember, de sok mindent veszít.

Arra biztatom az állami hatóságokat és az egész lakosságot, hogy őrizzék meg magas felelősségtudatukat, hogy az emberek megnyugodjanak, hogy előmozdítsák a nemzeti megbékélést és megvédjék az amerikai társadalomban gyökeret eresztett demokratikus értékeket.

A Szeplőtelen Szűz Mária, az Amerikai Egyesült Államok védőszentje segítse elevenen tartani a találkozás kultúráját, a gondoskodás kultúráját mint a közjó együttes építésének legjobb módját!”

*

Korábban José H. Gomez, Los Angeles érseke, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának (USCCB) elnöke közleményt adott ki, melyben elítélte a Capitoliumban, az amerikai törvényhozás épületében zajló erőszakos cselekményeket.

Számos katolikus püspök reagált a drámai eseményekre, köztük Baltimore érseke, William E. Lori, aki közleményében így írt: „Nehéz a szívünk, látva ezt a megdöbbentő és törvénytelen tüntetést nemzetünk fővárosában. (…) Buzgón könyörgünk a békéért, és hogy Isten oltalmazza hazánkat, törvényhozóinkat és mindazokat, akik valamilyen módon veszélybe kerültek ezen a rettenetes napon. A békeszerető, jóakaratú amerikaiak fogjanak össze mindenhol az országban, hogy újra megszülessen a béke, a kiengesztelődés, hogy megsebzett és megtört nemzetünk a gyógyulás útjára léphessen, egy és oszthatatlan maradjon Isten színe előtt.”

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök január 6-án, szerdán Washingtonban összegyűlt hívei előtt kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Ezt követően számos tüntető behatolt a Capitoliumba, ahol erőszakos cselekményekre került sor. Mozgósították a nemzeti gárdát. Aznap, illetve a következő napokban több tucat embert tartóztattak le. A csütörtökön elhunyt rendőrrel együtt öt ember vesztette életét az események során.

A képes beszámoló IDE klikkelve olvasható az InfoRádió hírportálján.

Ferenc pápa szavait fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria