Ferenc pápa motu propriót adott ki a Vatikán közbeszerzési eljárásairól

Ferenc pápa – 2020. június 1., hétfő | 19:16

Június elsején tette közzé a Szentszék Ferenc pápa motu proprióját az átláthatóságról, az ellenőrzésről és a versenyről a Szentszék és Vatikán Városállam közbeszerzési szerződéseinek odaítélési eljárásaiban.

A dokumentum teljes szövegét a L’Osservatore Romano vatikáni napilap jelenteti meg, és a törvény 30 nap múlva lép életbe.

A motu proprio kapcsán a Szentszék Sajtóterme közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozza, hogy „a dokumentum a Vatikáni Államtitkárság által koordinált összehangolt munka eredménye. Együttműködtek a Római Kúria különböző hivatalai, közöttük a Gazdasági Titkárság, a Gazdasági Tanács, az Apostoli Szék Vagyonkezelősége (APSA) és Vatikán Városállam Kormányzósága.” 

„Ez egy egységesítő kódex, amely túllép az egyes intézményekben jelenleg hatályos szabályozáson, és mostantól minden egységre vonatkozik, amely a Szentszékhez és Vatikán Városállamhoz tartozik. A jogszabályok a legfejlettebb nemzetközi jogszabályok részét képezik a témában. Az új szöveg vezérelve a jó családapa igyekezete, aki erőforrásainak hatékony és etikus kezelésére vágyik, amely ugyanakkor elősegíti az átláthatóságot, az ellenőrzést és a valós verseny tisztességes kezelését azok között, akik gazdasági kapcsolatot akarnak létrehozni az érdekelt intézményekkel” – zárul a szentszéki közlemény.

Ferenc pápa motu propriójában kiemeli: A gazdasági szereplők egyidejű és méltányos hozzájárulásának előmozdítása, a szerződés-odaítélési eljárások átláthatóságával és ellenőrzésével kombinálva lehetővé teszi a Szentszék által az egyház céljainak elérése érdekében rendelkezésre álló erőforrások jobb kezelését, garantálva az adott szereplőknek az egyenlő bánásmódot és a részvételi lehetőséget a gazdasági szereplők speciális nyilvántartása és meghatározott eljárások révén. A teljes rendszer működése továbbá akadályt állít a korlátozó megállapodásoknak, és lehetővé teszi a korrupció veszélyének csökkentését azok számára, akik a Szentszék és Vatikán Városállam intézményeinek kormányzásában és vezetésében felelősséggel rendelkeznek.

Ezt a lényeges jogszabályt olyan eljárási jogszabályok kísérik, amelyek célja a bírói jogvédelem igénybevételének garantálása a közbeszerzési szerződések odaítélési eljárásával vagy a gazdasági szereplők nyilvántartásába történő felvétellel vagy onnan való törléssel kapcsolatos viták esetén.

Az egységesítő jellege és homogenitása ellenére ez a jogszabály szem előtt tartja azokat a szükséges különbségeket, amelyek a Szentszék és Vatikán Városállam között a jogban jól ismertek és a jogi, beleértve a nemzetközi jogi gyakorlatban általánosan alkalmazottak. Továbbá a jogszabály figyelembe veszi az egyes intézmények sajátos céljait, amelyeket az egységes egyházi szolgálat érdekében felhív annak alkalmazására.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria