Ferenc pápa a Nagy Szent Gergely Rend tiszti fokozatát adományozta Jobbágy Valér pécsi karnagynak

Hazai – 2023. október 26., csütörtök | 17:22

A pécsi székesegyház Palestrina Kórusa karnagyának a kitüntetést október 25-én, a Szent Mór püspök, a Pécsi Egyházmegye társvédőszentjének liturgikus emléknapján celebrált ünnepi szentmisén adta át Michael Wallace Banach apostoli nuncius a főtemplomban.

A szentmisén felolvasott kihirdetésben elhangzott: „Excellenciás és főtisztelendő Felföldi László pécsi megyéspüspök úr felterjesztésére őszentsége Ferenc pápa a Nagy Szent Gergely Rend tiszti fokozata kitüntetést adományozta Dr. Jobbágy Valér karnagy úrnak.”

A dekrétum szövegében olvasható:

Ferenc pápa

Örvendező szívvel, a hozzánk intézett kérés révén, értesültünk arról, hogy alkalmas vagy a Katolikus Egyház javának és növekedésének előmozdítására, ezért, hogy nyilvánosan kifejezhessük jóakaratunkat, téged

Jobbágy Valér Gyula
a Pécsi Egyházmegyéből

A NAGY SZENT GERGELY REND LOVAG TISZTJÉVÉ

nevezünk ki, kreálunk és hirdetünk ki, annak a civil osztályából, megadva a jogot az összes kiváltság használatához, mely ezzel a méltósággal jár.

Kelt Rómában, Szent Péternél, július hónap nyolcadik napján, a 2023-as évben

Őszentsége Államtitkársága
Pietro Parolin bíboros államtitkár

Jobbágy Valér Gyula Csokonyavisontán született 1947. február 16-án. 1988 óta a pécsi székesegyház Palestrina Kórusának első civil karnagya, a korábbi pap karnagyok munkásságának továbbvivője. A hetven éve működő kórus az egykori Pécsi Székesegyházi Énekiskola hagyományait ápolja és a Szent Cecíliáról nevezett egyházzenei reformmozgalom értékrendje szerint műveli az egyházmegye főtemplomának zenei szolgálatát.

A budapesti Zeneakadémián repertoárismeretet is tanító Jobbágy Valér szakmai kutatásai és a nemzetközi versenyeken szerzett inspiráló tapasztalatai egyaránt jótékony hatással voltak a Palestrina Kórus repertoárjára, ezáltal a pécsi székesegyház zenei életére.

Egyházkarnagyi munkásságának meghatározó jegyei a liturgikus szabályokhoz igazított szakmai munka; a liturgia szolgálatára méltó zeneművek kiválasztása; a gregorián ének és a 16. századi vokálpolifónia előtérbe helyezése és magas szakmai minőségre való törekvés minden körülmények között.

Jobbágy Valér 35 éve vezeti a kórust, amelyhez legaktívabb éveiben (két egyetemi oktatói állás és három másik művészeti együttes irányítása mellett) is hűséges maradt, s amelyet 77. életévében is töretlen lendülettel és lelkesedéssel irányít.

Kórusaival az 1970-es évektől kezdve rendszeres résztvevője a rangos európai kórusversenyeknek (Arezzo, Tours, Debrecen, Tolosa, Camerino, Gorizia stb.), melyeken számos győzelmet, különdíjat és egyéb helyezést szerzett. A legjelentősebb európai kórusversenyek közül tagja volt az arezzói, a goriziai, a debreceni és a montreux-i versenyek zsűrijének.

Jobbágy Valér munkáját az alább felsorolt díjakkal, kitüntetésekkel ismerték el:

2000 : Szekszárd Város „Közjóért” kitüntetése,
2009: Liszt Ferenc-díj (a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetés),
2013: A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana díja,
2015: Szekszárd Város Pro Urbe emlékplakettje,
2016: Pécs Város Pro Communitate díja,
2017: a Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat),
2023: a Nagy Szent Gergely Rend tiszti fokozata.

Az általa vezetett Palestrina Kórus hozzávetőlegesen évi hatvan alkalommal lát el zenei szolgálatot a pécsi dómban, rendkívül széles repertoárt mutatva be a reneszánsz liturgikus zeneirodalomból. Így Jobbágy Valér a Pécsi Székesegyház karnagyaként eltöltött 35 év alatt megközelítőleg kétezer zenei szolgálat során vezényelte a Palestrina Kórust. Elődei munkássága előtt tisztelegve négy repertoártörténeti lemezt készített.

Vezetésével a székesegyház kórusa 1988 és 2022 között 36 szerző száz különböző polifon miséjét, 72 szerző 309 motettáját, 17 falsobordone zsoltárfeldolgozást, hat gregorián misét és 368 különféle gregorián proprium tételt énekelt. Évente 25–30 különböző misekompozíció, 70–80 motetta és közel kétszáz gregorián ének csendül fel a pécsi székesegyház karzatán. Az együttes Magyarországon magasan kiemelkedő, de európai viszonylatban is számottevő, értékteremtő és értékőrző munkát végez liturgikus szolgálatával.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria