Ferenc pápa a Svájci Gárdához: Legyetek a befogadó Egyház jelei

Ferenc pápa – 2021. május 6., csütörtök | 15:34

A pápa május 6-án, csütörtök délelőtt kihallgatáson fogadta a testület újoncait, akik délután tesznek esküt az Apostoli Palota Szent Damasus udvarán. A pápa kiemelte azt a különleges szolgálatot, amelyet ellátnak majd, valamint kérte odaadásukat és hűségüket az Apostoli Székhez.

A svájci gárdisták a történelem, a pápa iránti hűség és szeretet jelét sugárzó hagyományos egyenruhájukat viselve ma is értékes szolgálatot teljesítenek, amelyet az odaadás és a lelkiség egyaránt jellemez. A pápa a Vatikánban fogadott újoncoknak hangsúlyozta: ez egy olyan időszak számukra, amikor megérthetik, hogy mi az élethivatásuk. Ferenc pápa a délutáni eskütétel előtt találkozott velük, és kiemelte „udvariasságukat és segítőkészségüket”, amellyel azokhoz fordulnak, akik kéréssel, kérdéssel vagy csak egyszerű üdvözlettel fordulnak hozzájuk.

„Nagyra értékelem, hogy képesek vagytok ötvözni a szakmai és a spirituális szempontokat, ezáltal kifejezve odaadásotokat és hűségeteket az Apostoli Szék iránt. A Rómába érkező zarándokoknak és turistáknak lehetőségük van megtapasztalni a svájci gárdisták udvariasságát és segítőkészségét a Vatikán különböző bejáratainál. Sose feledkezzetek meg ezekről a tulajdonságokról, amelyek szép tanúbizonyságot jelentenek és az Egyház befogadó jellegét tükrözik” – fogalmazott Ferenc pápa.

Az újoncok szüleit is köszöntve a pápa rámutatott, hogy „jelenlétük sok svájci Katolikus Egyház iránti kötődéséről, különösen is Péter székéhez való ragaszkodásáról tanúskodik”. Továbbá emlékeztet a Svájci Gárda által felajánlott életáldozatra, a pápa szolgálatára és a fiatalok nagylelkű rendelkezésre állására, hogy néhány évet felajánljanak „Péter utódja és az egyházi közösség szolgálatára”.

„Az Úr néha hív néhányat közületek, hogy kövessék őt a papság vagy a megszentelt élet útján, készséges talajra találva éppen a Svájci Gárdában eltöltött szolgálat idején. Mások viszont a házastársi hivatást választják, és családot alapítanak. Veletek együtt köszönöm meg az Úrnak, minden jó forrásának a különféle ajándékokat és hivatásokat, amelyeket rátok bíz, és imádkozom, hogy azok, akik most kezdik meg szolgálatukat, teljes mértékben válaszolhassanak Krisztus hívására, hűséges nagylelkűséggel követve Őt.”

Végül a pápa annak a reményének adott hangot, hogy „a gazdag lelki és emberi tapasztalatok mind a Vatikánban, mind Róma városában” alkalmat kínálnak a hit elmélyítésére és „a még erősebb szeretetre az Egyház iránt”.

34 újonc tesz esküt a vatikáni Szent Damasus-udvarban, a pápát képviselő Edgar Peña Parra érsek jelenlétében. Ezt megelőzően a Római protomártírok terén koszorút helyeznek el annak a hősi halált halt 147 svájci katonának az emlékére, akik VII. Kelemen pápa védelmében estek el 1527-ben Róma kifosztása és feldúlása idején. A jelenlegi egészségügyi helyzet miatt az eseményre közönség nélkül, a jelenlegi egészségügyi előírásoknak megfelelően kerül sor, de a ceremóniát élőben közvetítik az interneten.

II. Gyula pápa 1506-ban alapította a Svájci Gárdát, amelyet most Christoph Graf ezredes vezet. A gárdisták feladata a Vatikán bejáratainak felügyelete, a pápai szertartások és az állami fogadások alkalmával a rend és a képviselet szolgálatainak ellátása, valamint az Apostoli Szék megüresedése idején a Bíborosi Kollégium őrzése.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria