Ferenc pápa: Szent József legyen az apák és nevelők példaképe – VIDEÓVAL

Ferenc pápa – 2014. március 19., szerda | 17:20

Szent József, a nevelő – ezzel a címmel tartott katekézist Ferenc pápa március 19-én, a szent ünnepén, a péteri szolgálata megkezdésének első évfordulóján megtartott szerdai általános kihallgatáson – adja hírül a Vatikáni Rádió magyar adása.

Kedves Testvérek, jó napot kívánok! – köszöntötte a híveket Ferenc pápa, kiemelve, hogy Mária Jegyesének és az egyetemes egyház védőszentjének liturgikus emléknapját ünnepeljük. Szent József „megérdemli hálánkat és tiszteletünket azért, amiért és ahogyan megőrizte számunkra a Szent Szüzet és Fiát, Jézust. József jellegzetessége, hogy nevelő, őrző. Ez az ő nagy küldetése” – mondta beszédében a Szentatya.

A pápa a nevelés szempontjából elemezte a megóvás, a nevelőapaság témáját. Józsefre úgy tekintünk, mint a nevelő példaképére, aki óvja és elkíséri Jézust növekedésében, „bölcsességben, korban és kegyelemben” – ahogyan az evangéliumban olvassuk. József nem volt Jézus apja: Jézus apja Isten volt, de József apukaként, apaként bánt Jézussal, hogy felnevelje. Emellett hozzájárult növekedéséhez bölcsességben, korban és kegyelemben.

A pápa a legtermészetesebb dimenzióból, a fizikai és pszichológiai növekedés, az életkor témájából kiindulva kezdte elmélkedését. József – Máriával együtt – mindenekelőtt ebből a szempontból viselte gondját Jézusnak, vagyis „felnevelték”, törődtek azzal, hogy ne szenvedjen hiányt semmiben, ami egészséges fejlődéséhez szükséges – mondta a pápa, majd hozzátette: ne feledjük, hogy a Gyermek gondos őrzését jelentette például az Egyiptomba való menekülés, a menekültek nehéz életének megtapasztalása. József Máriával és Jézussal menekülni kényszerült, hogy elkerüljék Heródes fenyegetését. Amikor visszaértek hazájukba és Názáretben letelepedtek, Jézus hosszú éveken át családjában élt. Azokban az években József megtanította Jézusnak saját mesterségét is: Jézus megtanult ácsként dolgozni.

A nevelés második dimenziója a „bölcsesség”. József Jézus számára a bölcsesség példaképe és mestere volt. Ez a bölcsesség Isten Szavával táplálkozik. Képzeljük el Józsefet, amint tanította a kis Jézust, hogy hallgassa a Szentírást, különösen akkor, amikor szombatonként elkísérte őt a názáreti zsinagógába.

Végül a „kegyelem” dimenziójáról a következőket mondta Ferenc pápa: Szent Lukács, amikor Jézusra utal, mindig hangsúlyozza: „az Isten kegyelme volt rajta” (Lk 2,40). Természetesen itt korlátozottabb Szent József szerepe, az életkorhoz és a bölcsességhez viszonyítva. Azonban súlyos tévedés lenne azt gondolni, hogy egy apa és egy anya nem tehetnek semmit azért, hogy gyermekeik növekedjenek Isten kegyelmében. József úgy nevelte Jézust, hogy növekedjék korban, bölcsességben és kegyelemben. Ebben a három dimenzióban segítette őt.

Kedves testvérek! Szent József küldetése minden bizonnyal egyedülálló és páratlan, mivel Jézus abszolút értelemben véve egyedülálló. Szent József azonban példakép minden nevelő, apa számára abban, ahogyan Jézust nevelte, hogy növekedjen korban, bölcsességben és kegyelemben – fejtette ki a pápa, majd hozzátette: „Oltalmába ajánlok tehát minden szülőt, a papokat – ők is apák, nemde? – és mindazokat, akiknek az egyházban és a társadalomban nevelői szerepük van.

Ferenc pápa ezután rögtönzött szavakkal fordult a hatalmas hívősereghez: „Ma, apák napján, különösen szeretném köszönteni a szülőket, minden édesapát: szívből köszöntelek benneteket! Vannak a téren apukák? Emeljétek fel a kezeteket! Mennyi apuka van jelen! A legjobbakat kívánom a ti ünnepeteken! Kérem számotokra a kegyelmet, hogy mindig gyermekeitek mellett álljatok, hagyjátok, hogy növekedjenek, de álljatok közel hozzájuk szeretetetekkel. Legyetek számukra olyanok, mint Szent József: gondozzátok őket, hogy növekedjenek korban, bölcsességben és kegyelemben. Nekik szükségük van rátok, jelenlétetekre, közelségetekre, szeretetetekre. Őrizzétek lépteiket. Haladjatok velük együtt. Mellettük állva legyetek valódi nevelők.

Köszönet mindazért, amit gyermekeitekért tesztek! Köszönöm. Szép ünnepet kívánok minden apának, akik itt vannak. Szent József áldjon meg és kísérjen benneteket. Sokan vagyunk itt, akik már elveszítették édesapjukat, az Úr magához hívta őket. Imádkozzunk a világ minden édesapájáért, az élőkért és a holtakért, a mi apáinkért. Most együtt mindnyájan emlékezzünk apánkra, akár él, akár már meghalt. És kérjük mindannyiunk apját, a mi Atyánkat minden apáért – mondta Ferenc pápa, majd a hívekkel együtt elimádkozta a Miatyánkot.

Videó: Rome Reports, CTV

Magyar Kurír