Ferenc pápa: A Szentlélek legyen életünk főszereplője

Ferenc pápa – 2019. április 30., kedd | 17:04

A Szentlélek révén föltámadhatunk korlátainkból és meghalásainkból, ezért utat kell engednünk neki az életünkben – buzdított Ferenc pápa április 30-án, kedden reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

A keresztény élet nem létezhet a Szentlélek nélkül. Csak azzal az erővel tudunk újjászületni kicsinységünkből és bűnös mivoltunkból, ami az Urat is feltámasztotta: Isten erejével, ezért az Úr elküldte nekünk a Szentlelket. A magunk erejéből erre nem vagyunk képesek újjászületni. A Szentatya a napi evangélium alapján (Jn 3,7b–15) Jézus és Nikodémus párbeszédéről elmélkedett, amelyben az újjászületésről van szó. Nikodémus tudakolja Jézustól: hogyan lehetséges ez? S ezt a kérdést mi is föltesszük magunknak.

Jézus a mennyből alászállott újjászületéséről beszél, s a pápa szentbeszédében az újjászületés üzenetét összekötötte húsvéttal. „Az Úr feltámadásának üzenete a Szentlélek ajándéka. Jézus, amikor először megjelenik az apostoloknak a feltámadás vasárnapján, azt mondja nekik: »Vegyétek a Szentlelket!« Ez az erő! Mi nem tehetünk semmit a Szentlélek nélkül. A keresztény élet nem pusztán abból áll, hogy jól viselkedünk, ezt tesszük, azt nem tesszük. Cselekedhetünk így, írhatjuk akár gyöngybetűkkel az életünket, de a keresztény élet a Lélekből születik újjá, ezért helyet kell adni neki.”

A Szentlélek támaszt föl minket korlátainkból, meghalásainkból, amiből ugyancsak sok van; az életünkben, a lelkünkben sokszor elhal, meghal valami. A feltámadás üzenetét adja át Jézus Nikodémusnak: újjá kell születni. Egy keresztény élet, ami kereszténynek mondja magát, de nem hagy helyet a Szentléleknek, és nem hagyja, hogy a Szentlélek vezesse, az pogány élet keresztény köntösben – figyelmeztetett a Szentatya. – A Szentlélek a keresztény élet főszereplője. A Szentlélek velünk van, elkísér minket, átalakít, velünk együtt arat győzelmet. Senki nem ment föl a mennybe, csak az, aki a mennyből szállt alá, vagyis Jézus. Ő a mennyből alászállott. És Ő a feltámadás pillanatában azt mondja nekünk: »Vegyétek a Szentlelket!« Ő lesz keresztény életünk társa.

Nem létezhet tehát keresztény élet a Szentlélek nélkül, aki társunk mindennap, az Atya és Jézus ajándéka. Kérjük az Urat, hogy tudatosítsa bennünk: nem lehet keresztény az, aki a Szentlélek nélkül jár, nélküle cselekszik, nem hagyja, hogy a Szentlélek legyen életünk főszereplője. Föl kell tennünk a kérdést: Milyen helyet foglal el az életünkben a Szentlélek? Nem haladhatunk előre ugyanis a keresztény életben a Szentlélek nélkül. Kérjük az Úr kegyelmét, hogy megértsük ezt az üzenetet: a mi útitársunk a Szentlélek – zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria