Ferenc pápa szeptemberben három ázsiai és egy óceániai országba látogat

Ferenc pápa – 2024. április 13., szombat | 16:54

A Szentszék Sajtóterme április 12-én bejelentette, hogy Ferenc pápa – elfogadva a három ázsiai és egy óceániai nemzet államfőinek és a helyi egyházi hatóságoknak meghívását – szeptember 2–13. között esedékes 43. apostoli útján Indonéziába, Pápua Új-Guineába, Kelet-Timorba és Szingapúrba látogat.

A Szentatya a tervek szerint szeptember 2-án indul Rómából, ahová szeptember 13-án tér vissza.

43. apostoli útja során Ferenc pápa először Jakartába, Indonézia fővárosába utazik, ahova szeptember 3-án érkezik meg; ottani látogatása szeptember 6-ig tart. Továbbutazva szeptember 6–9. között felkeresi Port Moresby-t, Pápua Új-Guinea fővárosát és Vanimót. Útjának következő állomása Dili, Kelet-Timor fővárosa lesz szeptember 9. és 11. között. Innen Szingapúrba utazik háromnapos látogatásra, ahol szeptember 11–13. között tartózkodik majd.

A Szentszék Sajtótermének tájékoztatása szerint a pápa ázsiai és óceániai apostoli útjának teljes programját egy későbbi időpontban teszik közzé.

*

Ferenc pápa először 2023 decemberében említette meg annak lehetőségét, hogy e régióba látogatna. Az N+ mexikói televíziónak adott interjújában hangsúlyozta: reméli, hogy augusztusban Polinéziába, majd az év folyamán szülőhazájába, Argentínába utazhat. 2024 januárjában azt nyilatkozta a La Stampa olasz újságnak, hogy szeretne ellátogatni Kelet-Timorba, Pápua Új-Guineába és Indonéziába.

 

Indonézia a világ legnagyobb muszlim többségű országa; a katolikusok száma meghaladja a nyolcmilliót, ami a lakosság 3,1 százalékát jelenti.

Pápua Új-Guinea lakosságának körülbelül 32 százaléka katolikus, számuk közel kétmillió.

Kelet-Timor lakosságának mintegy 96 százaléka katolikus; több mint egymillióan vannak.

Szingapúrban mintegy 395 ezer katolikus él, ami a lakosság mintegy 3 százalékát jelenti.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria