Ferenc pápa: Szeretetből kövessük az Urat

Ferenc pápa – 2014. május 5., hétfő | 14:25

Az egyházban vannak olyanok, akik hiúságból, hatalomvágyból vagy pénzéhségből követik Jézust. Az Úr adja meg nekünk a kegyelmet, hogy pusztán szeretetből kövessük Őt – erről prédikált hétfő reggeli szentmiséjén Ferenc pápa.


Már a kora keresztény közösségekben fölütötte fejét e három veszélyes magatartásforma, de ez ma sincs másként. Jézus tanítása – amelyet a napi evangéliumban olvasunk – ma is ugyanolyan időszerű. Hogyan ne keressük tehát Istent?

Először is ne hiúságból. Az önhitt pásztor nem válik javára Isten nyájának: lehet pap vagy püspök, de nem követi Jézust, ha tetszik neki a hiúság. Páváskodni, mutogatni magunkat, azért tenni jót vagy böjtölni, hogy lássanak minket – ez mind hiúság.

A másik hiba a hatalomvágy. Vannak, akik azért lépnek be az egyházba, mert karriert remélnek, feljebb akarnak kapaszkodni a ranglétrán. Menjenek inkább alpinistának – üzeni nekik Ferenc pápa. És mi hogyan követjük Jézust? – kérdezzük meg magunktól. Csak őérte, egészen a keresztig menően, vagy pedig hatalmat keresünk, és az egyházat, a közösséget, a plébániát arra használjuk, hogy hatalmat szerezzünk?

A harmadik magatartás, ami eltávolít a helyes útról, a pénzéhség. Ez a kísértés már az első keresztényeknél fennállt, mint ahogy ma is vannak olyan jótevők, akik látszólag az egyház javára tevékenykednek, kitüntetéseket is kapnak. Aztán kiderül, hogy homályos üzelmeket folytattak és nem mindig tiszta úton jutottak a pénzhez.

Kérjük az Úr kegyelmét, hogy adja nekünk Szentlelkét és így tisztességes szándékkal követhessük őt. Hiúság nélkül, hatalomvágy és pénzéhség nélkül – fohászkodott végül hétfői homíliájában Ferenc pápa.

Magyar Kurír