Ferenc pápa szlovákiai apostoli látogatásának mottója és logója

Ferenc pápa – 2021. július 26., hétfő | 9:01

A Szentatya szeptemberi budapesti és szlovákiai útjának programját július 21-én tették közzé, ekkor lett nyilvános a szlovákiai út hivatalos mottója és logója is. A „Máriával és Józseffel a Jézushoz vezető úton” mottó jegyében látogat a pápa a hazánkkal szomszédos államba.

Ferenc pápa 34. apostoli útja a „Máriával és Józseffel a Jézushoz vezető úton” téma jegyében zajlik majd szeptember 12. és 15. között. A Szentszék tájékoztatása szerint a mottó azt a kívánságot fejezi ki, hogy Ferenc pápa jelenléte erősítse meg a hitet és újítsa meg Jézus követésének vágyát az emberek szívében. Máté evangéliumát idézve: „Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon másoknak és odaadja az életét váltságul sokakért” (Mt 20,28). A mottóban szerepel Szűz Mária is, ami a szlovák hívek mély Mária-tiszteletére utal, akik évszázadok óta imádkoznak segítségéért. Ferenc pápa ezenkívül Szent Józsefre is fel kívánta hívni a figyelmet, akinek Patris corde kezdetű apostoli levelét szentelte.

Az apostoli út logója utal a látogatás témájára: egy szív alsó csücskéből indul ki egy út, amely a kereszthez vezető utat szimbolizálja, és kifejezi Mária, Szlovákia patrónája és József szeretetét Jézus iránt. A logóban látható hét csillag a Hétfájdalmú Szűzanyára, azaz Szlovákia patrónájára utal, míg a logó színei, így a fehér, a piros és a kék a szlovák zászló színeire, a fehér-sárga pedig a vatikáni színekre utal.

Forrás: Vatikáni Rádió

Illusztráció: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria