Ferenc pápa találkozója a chilei püspökökkel

Ferenc pápa – 2018. május 16., szerda | 19:24

A pápa május 15-én, kedden délután négy órakor a vatikáni VI. Pál-aula kistermében találkozott 34 chilei püspökkel. Az esemény végén egy szöveget adott át nekik megfontolásra a következő, szerda délután esedékes találkozójukig.

Mint ismeretes, Ferenc pápa a Vatikánba rendelte a chilei főpásztorokat, hogy tájékoztassa őket a Charles Scicluna, Málta érseke által megfogalmazott jelentés végkövetkeztetéseiről, valamint bátorítsa őket arra, hogy megfelelő intézkedéseket dolgozzanak ki a szeretetközösség és az igazságosság visszaállítására. Az ügy hátterében a dél-amerikai országban napvilágra került visszaélések állnak.

A keddi találkozó végén a Szentszék szóvivője nyilatkozatot adott ki, mely szerint: a pápa minden chilei püspöknek átadott egy szöveget bizonyos témák megfontolására. Ferenc pápa és a chilei püspökök következő találkozóit szerda délután, továbbá csütörtökön tartják.

*

Fernando Ramos santiagói segédpüspök, a chilei püspöki konferencia főtitkára, valamint Juan Ignacio González, San Bernardó püspöke a pápával való találkozó előtt május 15-én délután sajtótájékoztatót tartott a Vatikáni Rádió székházában.

A santiagói segédpüspök emlékeztetett Ferenc pápa április 8-án kelt levelére, amelyben Rómába hívta a chilei főpásztorokat. A vatikáni találkozók során megvitatják a hatalmi, lelkiismereti és szexuális visszaélések kérdéseit, melyek az elmúlt évtizedekben történtek a chilei egyházban; feltárják továbbá azokat a mechanizmusokat, amelyek az esetek elhallgatásához és az áldozatokkal szembeni súlyos mulasztásokhoz vezettek.

„Fájdalmat és szégyenkezést érzünk. Fájdalmat, mert sajnos ott vannak az áldozatok. Azok a személyek, akik visszaélések áldozatai, és ez mély fájdalmat ébreszt bennünk. Szégyenkezünk, mert ezek a visszaélések egyházi körökben történtek, és ilyennek soha nem szabadna előfordulnia. Teljes alázattal hallgatjuk meg, mint fog mondani nekünk a pápa. Ez nagyon fontos pillanat a chilei egyház megújulása szempontjából” – fogalmazott Fernando Ramos püspök.

Juan Ignacio González püspök kiemelte, hogy a chilei főpásztorok példaként tekintenek Ferenc pápára, aki bocsánatot kért az elkövetett hibákért, és találkozott az áldozatokkal. „A legfontosabbak az áldozatok, ezért a chilei egyháznak alázattal és reménnyel kell helyreállítania a sebeket, Jézus tanítását követve.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria