Ferenc pápa: A teremtett világ védelme nem a zöld pártok ügye

Ferenc pápa – 2015. február 9., hétfő | 17:25

A keresztények arra kaptak meghívást, hogy védelmezzék a teremtett világot – hangsúlyozta Ferenc pápa február 9-én, hétfő reggeli szentmiséjén a Szent Márta-házban. A Vatikáni Rádió tudósítása.


Ferenc pápa homíliáját a Teremtés könyvéből vett olvasmányra építette (Ter 1,1–19). Isten megteremti az univerzumot, de a teremtés nem ér véget. Isten folyamatosan támogatja azt, amit teremtett. 

A napi evangéliumhoz (Mk 6,53–56) kapcsolódva hozzátette, Jézus eljön, hogy újjáteremtse azt, amit a bűn tönkretett.

Az evangéliumi idézetben Jézust az emberek között látjuk, és aki megérinti Őt, meggyógyul: ez az újjáteremtés. Ez a „második teremtés”, amely szebb az elsőnél, csodálatosabb munka az előzőnél. Végül pedig van egy másik munka, a „kitartás a hitben”, amit a Szentlélek hoz el.

Isten dolgozik, folytatja munkáját, és mi feltehetjük a kérdést: Hogyan válaszoljunk Isten teremtésére, amely a szeretetből született, mert Isten szeretetből cselekszik? Az „első teremtésre” azzal a felelősséggel válaszoljunk, amelyet az Úr ad nekünk: A Föld a tiétek, vigyétek előre, hajtsátok uralmatok alá, segítsétek gyarapodni. Ez a mi felelősségünk is, hogy gyarapodjon a Föld, a teremtett világ, hogy megvédjük, és segítsük növekedni saját törvényei szerint. A teremtett világ urai, de nem zsarnokai vagyunk – hangsúlyozta a pápa.

A Szentatya kiemelte: figyeljünk oda arra, hogy ne tekintsük saját tulajdonunknak a teremtett világot, hanem vigyük előre törvényeihez hűen. Ez az első válasz Isten munkájára: tevékenykedni a teremtett világ megőrzéséért.

Amikor halljuk, hogy az emberek találkozót tartanak, hogy együtt gondolkodjanak a teremtett világ megóvásának módjairól, mondhatjuk: „Á, ugyan, ezek a zöldek!” Nem, nem a zöldek! – nyomatékosította Ferenc pápa. Ez keresztény ügy! Ez a mi válaszunk Isten „első teremtésére”. Ez a mi felelősségünk. Az a keresztény, aki nem óvja a teremtett világot, nem segíti növekedését, olyan keresztény, akit nem érdekel Isten műve, amely Isten szeretetéből született értünk. Óvni kell a teremtett világot, és segíteni növekedését.

Ferenc pápa ezt követően feltette a kérdést: Hogyan válaszoljunk a „második teremtésre”? Szent Pál arra buzdít, hogy hagyjuk magunkat kiengesztelődni Istennel, járjunk a belső, a közösségi kiengesztelődés útján, mert a kiengesztelődés Krisztus műve. A Népek Apostolát idézve a pápa kérte, hogy ne szomorítsuk el a Szentlelket, aki bennünk van, és bennünk működik. Higgyünk egy személyes Istenben, aki az Atya, a Fiú és a Szentlélek személye. Mindhárman részt vesznek és kitartóak az újjáteremtésben. Mindhármuknak így válaszoljunk: védelmezzük és segítjük növekedni a teremtett világot, hagyjuk, hogy kiengesztelődjünk Jézussal, Istennel Jézusban, Krisztusban mindennap. Ne szomorítsuk el, ne űzzük el a Szentlelket. Ő ugyanis szívünk vendége, aki elkísér minket, és segít növekedni. Az Úr adja meg a kegyelmet számunkra, hogy megértsük: az Úr munkálkodik. Az Úr adja meg nekünk a kegyelmet, hogy megfelelően válaszoljunk a szeretet e művére – zárta hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria