Ferenc pápa a thaiföldi vezetőkkel találkozott

Ferenc pápa – 2019. november 21., csütörtök | 13:11

Első hivatalos thaiföldi programjaként Ferenc pápa november 21-én, csütörtökön reggel találkozott a bangkoki miniszterelnöki hivatalban az ország politikai vezetőivel, a diplomáciai testület tagjaival és a civil szféra képviselőivel.

Bevezetőjében a pápa az ország vezetőit nemzetük ősi spirituális hagyományai, köztük a vendégszeretet őrzésére emlékeztette. Hangsúlyozta: a mai világ problémái globális jellegűek, az egész emberi családot érintik, és határozott erőfeszítést igényelnek a nemzetközi igazságosság és a népek közötti szolidaritás tekintetében. Multikulturális országként Thaiföld elismeri a különféle etnikai csoportok harmonikus és békés együttélésének jelentőségét, tiszteletet és megbecsülést mutatva a különböző kultúrák, vallási csoportok, filozófiák és eszmék iránt. A gazdasági-pénzügyi jellegű globalizáció nem nagyon veszi figyelembe azokat a vonásokat, melyek a népek szépségét és lelkületét alkotják.

A pápa üdvözölte annak az etikai-társadalmi bizottságnak a felállítását, melybe meghívták az ország hagyományos vallásainak képviselőit, hogy értékeikkel tartsák ébren a nemzet spirituális emlékezetét. Ennek jegyében találkozik majd a Szentatya a legfőbb buddhista pátriárkával, a barátság és a vallásközi párbeszéd elősegítésének szándékával, mely a társadalmi egységet, az igaz, érzékeny és befogadó társadalom építését szolgálja.

Ferenc pápa látogatásával támogatja a kicsi, de eleven helyi katolikus közösség erőfeszítéseit. Továbbra is szolgálják és támogassák az ország békéjét, valamint legyenek figyelmesek azok hangjára, akik a szegénységtől, az erőszaktól és az igazságtalanságtól akarnak szabadulni. Az ország nevében a thai szó is erre a szabadságra utal, mely csak akkor lehetséges, ha közös felelősséget éreznek egymás iránt.

Ferenc pápa beszédében kitért a migráció témájára is. Thaiföld a befogadásról ismert, mert a szomszédos országokból érkező menekülteket befogadta. A pápa felhívással fordult a nemzetközi közösséghez, hogy előrelátóan és felelősséggel oldják meg a problémákat, melyek a tragikus kivándorláshoz vezetnek, továbbá segítsék elő a biztos, rendezett, szabályozott migrációt. Minden nemzet hatékony megoldásokat foganatosítson a migránsok és menekültek méltósága és jogai védelmére. Köztük is külön figyelmet kell szentelni a nőkre és gyermekekre. Végül a gyermekek képzése, oktatása és nevelése alapvető feladatát hangsúlyozta a pápa, arra kérve vendéglátóit, hogy maradjanak a vendéglátás mesterei, akik a népek átfogó fejlődését szolgálják.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria