Ferenc pápa ünnepi szertartásai decembertől januárig

Ferenc pápa – 2020. december 14., hétfő | 14:37

A vatikáni sajtóközpont közzétette a pápa karácsonyi és jövő év eleji liturgikus programjait. Szenteste az éjféli mise 19.30-kor kezdődik a Szent Péter-bazilikában. A járványhelyzet miatt hívek csak korlátozott számban vehetnek részt a pápai szertartásokon.

A pandémia rányomja a bélyegét az egyházi programok időpontjára és módjára is, ez alól a pápai szertartások sem kivételek. December 24-én az éjféli szentmise kezdő időpontját előrehozták 19.30-ra.

2020. december

A vigília szentmiséjén kívül (december 24., 19.30 óra, Szent Péter-bazilika) a többi szertartás az elmúlt évek gyakorlatát tükrözi.

December 25-én, karácsony napján délben Ferenc pápa Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és a földkerekségre.

Az év utolsó napján, december 31-én 17 órakor a Szent Péter-bazilikában vesperást vezet és hálát ad az elmúlt év kegyelmeiért.

2021. január

Január elsején, pénteken, Szűz Mária, Isten anyja ünnepén, az 54. békevilágnapon Ferenc pápa délelőtt 10 órakor szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában.

Január 6-án, vízkeresztkor, Urunk megjelenése ünnepén 10 órakor szintén szentmisét celebrál a vatikáni Szent Péter-bazilikában.

A szentszéki közlemény tájékoztat, hogy a járványügyi intézkedéseknek megfelelően a hívek igen korlátozott számban vehetnek részt a szertartásokon, az elmúlt hónapokban alkalmazott kiválasztási szempontok szerint.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria