Ferenc pápa üzenete a teremtett világ védelmének imanapjára

Ferenc pápa – 2018. szeptember 1., szombat | 16:36

A keresztény egyházak évről évre szeptember 1-jén tartják a teremtésvédelem érdekében elindított imanapot. Ferenc pápa ehhez kapcsolódó üzenete idén a vízről mint értékes elemről és emberi jogról szól.

Nem tudtuk felelősséggel megőrizni a teremtett világot – fogalmaz Ferenc pápa, rámutatva a probléma lényegére. – Egyszerű és értékes elem a víz, amelyhez azonban sokan nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá. Az emberről alkotott hiteles és átfogó szemléletre van szükség ahhoz, hogy jobban gondját viseljük bolygónknak.

Ez egyben a pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájának egyik fontos témája is. A Szentatya emlékeztet a világ súlyos társadalmi adósságára a szegények felé, akiknek nincs hozzáférésük az ivóvízhez. Az élethez való jog megtagadásáról van szó, amely pedig mindenki elidegeníthetetlen méltóságában gyökerezik.

A Szentatya rámutat, hogy a víz összekapcsolódik az ember és a nagy civilizációk eredetével, amelyek vizek mellett keletkeztek. Sürgős feladat a vízforrások és víztározók védelme, túl kell lépni a haszonelvű gondolkodásmódon, mert sürgősen olyan közös projektekre és konkrét gesztusokra van szükség, amelyek figyelembe veszik, hogy elfogadhatatlan a víznek mint a természetes javak egyikének a privatizálása, amely a vízhez való hozzáférés emberi jogát csorbítja.

A keresztények számára a víz a megtisztulás és az élet alapvető elemét jelenti. A keresztség az újjászületés szentsége, a halhatatlan élet áldott forrása. Az Úr azt kéri, hogy oltsuk a szomját. Ahhoz, hogy inni adjunk a globális faluban, nemcsak arra van szükség, hogy a szeretet személyes gesztusait hajtsuk végre, hanem konkrét döntésekre és állandó elkötelezettségre azért, hogy mindenkinek biztosítani tudjuk a vizet mint elsődleges javat.

A tengerek és óceánok kérdését illetően Ferenc pápa arra buzdít, hogy ragadjuk meg az összefogás lehetőségét ott, ahol hiányoznak a szabályozások és az ellenőrzések azon tengerek védelmére, amelyek a nemzeti határokon túl esnek. Nem engedhetjük meg, hogy a tengerek és az óceánok hatalmas kiterjedésű úszó műanyagfelületekké váljanak. Ebben a válsághelyzetben is arra kaptunk meghívást, hogy aktívan kötelezzük el magunkat.

A pápa annak a kívánságának ad hangot üzenetében, hogy a vizek ne a népek közötti megosztottság jelei legyenek, hanem az emberi család találkozásaié. Ebből kiindulva imára hív, hogy védelmezzük azokat, akik kockára teszik életüket a hullámokon egy jobb jövő keresése érdekében. Fohászt kér a politikusokért is, hogy felelősen és a jövőbe tekintve szembe tudjanak nézni korunk kihívásaival, a bevándorlással és a klímaváltozással; tegyék ezt a nagylelkűség és az együttműködés jegyében.

Végül gondolatban azok felé fordul a Szentatya, akik védelmezik a vízfolyamokat, tengereket és óceánokat az egész emberi család java, nem pedig egyéni érdekek szem előtt tartásával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria