Ferenc pápa a vidámparkok üzemeltetőihez: Örömet hoztok a szürkeség világába

Ferenc pápa – 2023. március 23., csütörtök | 12:03

Ferenc pápa március 20-án az Apostoli Palota Kelemen termében audiencián fogadta az olasz vándormutatványosok (UNAV) országos szövetségének tagjait. Beszédében az öröm magvetőinek nevezve őket, hangsúlyozva szabadtéri előadásaik jelentőségét. Az ember a szabad levegőn gondtalannak érzi magát, nem úgy, mint amikor egyedül van a mobiltelefonjával vagy a számítógépe előtt – fogalmazott a Szentatya.

A körhinták üzemeltetői és azok, akik mutatványokkal szórakoztatják az embereket a tereken, „tágabb értelemben együttműködnek az evangélium hirdetésében, mert örömet szereznek az embereknek” – mondta az audiencián Ferenc pápa. Biztosította őket az Egyház közelségéről és kísérő szerepéről, amely továbbra is hirdeti az üdvözítő Krisztust, aki áthaladt városokon és falvakon, hogy elvigye mindenkinek Isten országának örömhírét.

Beszédében a Szentatya az öröm magvetőinek nevezte a vidámparkok üzemeltetőit, arra buzdítva őket, hogy folytassák tevékenységüket.

Az a hivatásotok, hogy terjesszétek az örömöt.

Ezért arra biztatlak benneteket, hogy szíveteket és életeteket mindig tartsátok nyitva a hit perspektívája előtt, ami a Jézus Krisztussal való találkozásból születik, aki jelen van és működik Egyházában és minden emberben, akivel találkoztok és akit megnevettettek. Milyen szép: a mosoly magvetői vagytok” – fogalmazott a pápa.

A vándorvidámparkok, amelyek megállnak a városokban, gondtalan pillanatokat kínálnak gyerekeknek és felnőtteknek, kis időre

elvonva a figyelmüket a mindennapi élet aggodalmairól. Ez „a körhintán ülő gyermek boldogságának tiszta örömére” emlékeztet, amely „minden család emlékezetében” él –

mondta Ferenc pápa.

A vidámparkokban átélt öröm és ünnep a kreativitásból és a képzeletből fakad, amely nem a média közvetítette mesterséges és konformista modelleken alapul, nem a szüntelen újdonságkeresésből táplálkozik, hanem „az egyszerűségből és az őszinteségből, amit egy vidámparkban érezhetünk”.

„Egy olyan világban, ahol gyakran szürke és súlyos légkör uralkodik, arra emlékeztettek minket, hogy a boldogsághoz vezető út az egyszerűség” – mondta a vidámparkok üzemeltetőinek a Szentatya. – Ez a szabadban és társaságban való szórakoztatási forma éppen az ellenkezője annak, amit ma egyre gyakrabban látunk: mindenki egyedül van a mobiltelefonjával vagy a számítógépe előtt, ami elszigeteli a közösségi kommunikációtól. „Ti arra hívjátok őket, hogy menjenek ki, és találkozzanak a téren; szórakozzanak együtt.”

Mindez arra emlékeztet, hogy „nemcsak munkára, hanem ünneplésre is vagyunk teremtve” – zárta beszédét Ferenc pápa.

Isten boldog, ha testvérekként együtt ünnepelünk, egyszerűségben.”

Az audiencián jelen volt Genevieve Jeanningros nővér, a Jézus Kistestvérei kongregáció tagja is, aki évek óta végzi apostolkodását a vidámparkok és vásárok területén, és az ostiai vidámparkban él. A 80. életévét éppen március 20-án ünneplő szerzetesnővér köszöntésére Ferenc pápa azt kérte a jelenlévőktől, hogy énekeljék el együtt a Boldog születésnapot! dalt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria