Ferenc pápa videoüzenete Kongó és Dél-Szudán számára: Lépjetek a kiengesztelődés útjára!

Ferenc pápa – 2022. július 3., vasárnap | 15:45

Július 2. és 7. között tett volna apostoli látogatást Ferenc pápa a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a Dél-Szudáni Köztársaságban, azonban térdkezelése miatt útját el kellett halasztania. Július 2-án videoüzenetben köszöntötte az afrikai népeket, buzdította őket, hogy ne veszítsék el a reményt a békés jövőben, tegyék le a fegyvert és válasszák a kiengesztelődést.

A béke és a kiengesztelődés zarándoklatára készült a pápa, de ezt a régóta várt utat kénytelen volt elhalasztani orvosai tanácsára.

Ne veszítsük el a reményt, hogy mihamarabb találkozhatunk, amint lehetséges lesz – bátorította ezért videoüzenetben a kongói és dél-szudáni lakosokat.

Elmondta, az utóbbi hetekben különösen is a szívében hordozta őket, túl régóta elhúzódó szenvedéseiket, és imádkozik értük. Gondol a Kongói Demokratikus Köztársaságra, a kizsákmányolásra, az erőszakra és a bizonytalanságra, amelytől szenvednek az emberek, főleg az ország keleti részén, ahol régóta fegyveres összecsapások zajlanak, mérhetetlen és drámai szenvedést okozva, melyet a közöny és az egyéni érdekek előtérbe helyezése tovább erősítenek.

Dél-Szudánban a nép békéért kiált, mert már elcsüggedt az erőszaktól és a szegénységtől. A nemzeti kiengesztelődés folyamatának konkrét lépéseit várja, amihez a pápa a látogatásával kívánt hozzájárulni két kedves testvérével együtt: a canterburyi érsekkel és a skóciai egyház közgyűlésének moderátorával.

„Kedves kongói és dél-szudáni barátaim! Nem tudom szóval kifejezni, hogy milyen közel érezlek magamhoz benneteket, és milyen szeretetet érzek irántatok. Azt szeretném mondani nektek, hogy ne engedjétek, hogy elrabolják tőletek a reményt!” – fordult a Szentatya a szeretett nemzetek lakóihoz, akik – ha a pápának ily kedvesek – mennyivel értékesebbek Isten szemében.

„Isten pedig nem okoz csalódást azoknak, akik bíznak benne. Nagy küldetés áll előttetek, a politikai vezetőkre ez különösen igaz: nyissanak új fejezetet, hogy új utakra leljenek, a kiengesztelődés, a megbocsátás, a békés együttélés és fejlődés útjaira. Ezzel a küldetéssel tudnak együtt a jövő felé nézni, a sok fiatalra tekinteni, akik szép és sebzett földjükön élnek. A fiatalok álmodnak és megérdemlik, hogy álmaikat megvalósulni lássák, hogy megérjék a béke napjait. Értük különösen le kell tenni a fegyvert, túllépni a haragon, a testvériség könyvének új lapjait megírva. Ne csüggedjenek, mert a földre hullatott könnyek és az éghez szóló imák nem haszontalanok. Isten vigasza eljön, mert ő békességet és nem romlást tervez (vö. Jel 29,11) – biztatott videoüzenetében Ferenc pápa. 

És a találkozásra várva Isten békéjét kérte a kongói és dél-szudáni lakosság számára; valamint áldását és imáit küldte, szeretetéről biztosította a két afrikai ország népét, majd ő is imákat kért a hívektől.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria