Ferenc pápa videoüzenetet küldött a La Palma szigeten élőknek a vulkánkitörések után

Ferenc pápa – 2022. január 26., szerda | 11:16

A Kanári-szigetek északnyugati részén fekvő La Palma szigeten a vulkáni működés tartotta félelemben az utóbbi hónapokban az ott lakókat, miután tavaly szeptemberben vulkánkitörés történt. A lakosság bátorítására Ferenc pápa a spanyol püspöki kar által január 21-én közzétett videoüzenetben biztosította lelki közelségéről az ott élőket.

Vulkáni működés, lávakitörés, földrengések veszélyeztetik a spanyol szigeteken élő embereket azok után, hogy a La Palma szigeten emelkedő Cumbre Vieja tűzhányó 2021 szeptemberében kitört, és mintegy száz napig aktivitást mutatott. A lávafolyam és az ehhez kapcsolódó természeti jelenségek lakóházakat, templomokat, ültetvényeket temettek maguk alá, az utak járhatatlanná váltak. A vulkáni működést ugyan decemberben befejezettnek nyilvánították, ám a lakosságra most az újjáépítés és a helyreállítás munkája vár.

„Elkísérlek benneteket az újjáépítés során” – mondta Ferenc pápa. A Szentatya bátorítását kívánta kifejezni a Kanári-szigeteken élőknek, akiknek sorsát a vulkánkitörés óta figyelemmel kíséri.

A spanyol püspöki kar – több csoportban – ad limina látogatáson vesz részt a Vatikánban, így a tenerifei főpásztor kihasználhatta a pápával való találkozás lehetőségét, és okostelefonjával készített vele egy videofelvételt. Ferenc pápa a nehéz helyzetben lévő, bizonytalan jövőjű emberekhez szólt, mivel a vulkán pusztítását követően ezreknek kellett elhagyniuk lakóhelyüket, számosan elvesztették otthonukat és munkájukat.

„Nagyon nehéz ez a helyzet, de ne adjátok fel – fogalmazott a Szentatya. – Az újjáépítés mindig előrelépést jelent, azt jelzi, hogy nem a vereségé az utolsó szó, s arra bátorít, hogy ne csüggedjünk, s a horizontot figyeljük.” A pápa spontán szavai szeretetteljesek, és kifejezik közelségét, amelyet a La Palma szigeten élők iránt érez. Üzenetének végén a Ferenc pápa imáiról biztosította a lakosságot.

*

2021 szeptemberében, ötévnyi szünetet követően tört ki a Kanári-szigeteken lévő vulkán, azok után, hogy több mint 4000 földmozgást regisztráltak a térségben. Az 1000 fokos magma kilövellése a lakosság azonnali kitelepítését tette szükségessé; a kitelepítettek száma több ezerre tehető. Decemberben befejezettnek nyilvánították a vulkán kitörését, mivel elállt a lávafolyam, és a földmozgások is csökkentek. A kitelepített családok nagy része visszatérhetett otthonába.

A sziget egyes részeit teljesen befedte a vulkánkitörésből származó hamu és a láva, ami a szeles napokon tovább nehezíti a helyzetet. A szakértők azt vizsgálják, hogyan lehet felhasználni és újrahasznosítani a hatalmas mennyiségű, ásványi anyagokban gazdag lávaport.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: EpiscopalConferencia (a spanyol püspöki konferencia videójából)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria