Ferenc pápa budapesti és szlovákiai apostoli útját követően visszaérkezett Rómába

Ferenc pápa – 2021. szeptember 15., szerda | 17:28

Ferenc pápa – miután szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya emléknapján szentmisét mutatott be Szlovákiában, a sasvári nemzeti kegyhelyen – Pozsonyból indult vissza Rómába, és különgépe 15.30-kor landolt az olasz főváros Ciampino nemzetközi repülőterén.

A szeptember 12. és 15. közötti, négynapos 34. nemzetközi apostoli útját záró Szentatya előbb Budapestre érkezett – az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét celebrálta a Hősök terén, a Statio Orbist, melyen 200 ezer ember vett részt. Ezt követően, vasárnap délután Szlovákiába, a Felvidékre látogatott.

Ferenc pápa Erdő Péter bíboros, prímás és Áder János köztársasági elnök meghívásának eleget téve látogatott el hazánkba.

Katolikus egyházfő huszonegy év elteltével vett részt a zárómisét bemutatva nemzetközi eucharisztikus kongresszuson.

Ferenc pápa három éven belül már második alkalommal látogatott el nemzetünkhöz; mi, magyarok 2019. június 1-jén is ünnepelhettünk vele szentmisét Csíksomlyón. Magyarországra legutóbb 25 éve látogatott pápa – Szent II. János Pál személyében, aki 1996. szeptember 6–7-én Pannonhalmát és Győrt kereste fel.

A Hősök terén szeptember 12-én bemutatott szentmisét követően Ferenc pápa délután továbbutazott Pozsonyba. Négynapos szlovákiai látogatása során egyházi és világi vezetőkkel, a roma és a zsidó közösség tagjaival találkozott. Útja során felkereste Kassa, valamint Eperjes városát, és látogatást tett a sasvári (Šaštín) pálos kegyhelyen.

Rómába való visszaérkezését követően a Szentatya – a nemzetközi apostoli útjain kialakított szokásához híven – egyből a Santa Maria Maggiore-bazilikába ment, ahol a Salus Populi Romani kegykép előtt virágcsokrot helyezett el, és imádkozott, megköszönve a Szűzanya oltalmát.

A különgép fedélzetén a több mint hetvenfős sajtódelegáció tagjaiként öt magyar újságíró is tartózkodott. Portálunk főszerkesztője a visszaúton tartott pápai sajtótájékoztató keretében kérdést tett fel a Szentatyának. A kérdést és az arra adott választ hamarosan közreadjuk. 

A 34. apostoli útról szóló beszámoló írások és a pápai beszédek a Ferenc pápa főmenüben elérhetők.

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria